PSD a solicitat Comisiei Europene începerea unei anchete privind posibila falsificare a datelor medicale privind COVID-19

Via: Newmoney.ro

Victor Negrescu, eurodeputat PSD, a anunţat că a solicitat Comisiei Europene să demareze o anchetă cu privire la posibila falsificare de către fostul Guvern PNL a datelor medicale referitoare la COVID-19. „Am informat Executivul european despre postarea Ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi elementele afirmate de acesta pe reţelele sociale. Avem nevoie de transparenţă, de claritate şi de adevăr pentru ca încrederea populaţiei să crească, iar măsurile de prevenţie să funcţioneze”, a adăugat social-democratul.

„Am solicitat Comisiei Europene începerea unei anchete privind posibila falsificare, de către fostul Guvern PNL, a datelor medicale privind COVID-19, înainte de alegerile de anul trecut. Am informat Executivul european despre postarea Ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi elementele afirmate de acesta pe reţelele sociale. Avem nevoie de transparenţă, de claritate şi de adevăr pentru ca încrederea populaţiei să crească, iar măsurile de prevenţie să funcţioneze.

Dacă se va demonstra că datele au fost falsificate, PNL şi USR au pus în pericol sănătatea românilor, dar şi credibilitatea noastră la nivel european. Orice falsificare a datelor reprezintă o încălcare a acordurilor semnate de Guvernul României la nivel european şi contravine drepturilor fundamentale la nivelul Uniunii Europene. Interesant de ştiut este că prin comunicarea unor date mai mici decât cele reale, România a pierdut aproximativ 1 miliard de euro din suma alocată iniţial prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă şi celelalte resurse europene puse la dispoziţie pentru gestionarea pandemiei.

Un haos total. Adevărul trebuie să se afle!”, a scris Victor Negrescu miercuri pe Facebook.

    În replică, într-un comentariu la această postare, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat că anul trecut, înainte de alegeri, din calculul incidenţei au fost eliminate focarele, iar din calculul incidenţei la 14 zile au fost “pierdute” vreo două zile.

    ”Până să vorbim despre cum comunicăm, ceea ce comunicăm ar trebui să fie cât mai aproape de adevăr. Contează, mai ales în situaţii de genul asta. Altfel ne furăm singuri caciulă minţindu-ne frumos”, a scris ministrul Sănătăţii.

    Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că va propune înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru a verifica dacă datele prezentate înainte de alegeri au fost corecte.