Putin ordonă armistiţiu de Crăciun. Reacţia Ucrainei la apelul patriarhului Rusiei

Via: Newmoney.ro

UPDATE.Ucraina condiționează acceptarea armistițiului de Crăciunul pe rit vechi propus joi de președintele rus Vladimir Putin de retragerea trupelor invadatoare de pe teritoriul său, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

„Unu. Ucraina nu atacă teritorii străine și nu atacă civili. Cum face Federația Rusă. Ucraina distruge doar membri ai armatei de ocupație de pe teritoriul său”, a scris Podoliak joi seara pe Twitter.

    Patriarhul rus a cerut un armistiţiu de la 12:00 (10:00 GMT) 6 ianuarie, până la 00:00, pe 7 ianuarie (22:00 GMT în 6 ianuarie), potrivit AFP, citată de Agerpres. Acest armistiţiu trebuie să permită ortodocşilor să poată „asista la slujbele din Ajunul şi din ziua Crăciunului” în Ucraina.

    Acest mesaj riscă totuşi să nu aibă decât un impact nesemnificativ în Ucraina, unde influenţa Patriarhiei Moscovei a scăzut în ultimele anii, iar Biserica Ortodoxă Ucraineană a obţinut autocefalia în 2018-2019, eliberându-se de sub tutela religioasă a Rusiei. Biserica ucraineană rămasă fidelă Moscovei a rupt legăturile cu Rusia în luna mai, chiar dacă mai mulţi dintre demnitarii săi au fost acuzaţi de luări de poziţie proruse.

    Un alt apel la armistiţiu în Ucraina a fost lansat joi de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a cerut omologului său Vladimir Putin – într-o convorbire telefonică – să instituie o „încetare a focului unilaterală” în Ucraina.

    Aceste apeluri la armistiţiu intervin după o lovitură ucraineană în noaptea dintre ani care a făcut cel puţin 89 de morţi la Makiivka, în estul Ucrainei. Un bombardament cât se poate de sângeros, pe care armata rusă a trebuit să îl recunoască – fapt extrem de rar – şi care a suscitat critici în Rusia la adresa comandamentului militar rusesc.

    Pe frontul din Ucraina, luptele continuau joi, în special la Bahmut, oraş pe care trupele ruse, susţinute de mercenarii grupului Wagner încearcă să-l cucerească încă din vară, cu preţul unor mari distrugeri şi pierderi grele aparent în ambele tabere, notează AFP.