Putin, tot mai deranjat de livrările de armament din Occident pentru Ucraina

Via: Newmoney.ro

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a denunţat luni, într-o discuţie la telefon cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, livrările în creştere de arme occidentale către Ucraina, într-un context în care Marea Britanie se pregăteşte să livreze tancuri Kievului.

În cursul acestei convorbiri telefonice, Vladimir Putin a criticat „linia distructivă adoptată de regimul de la Kiev ce mizează pe intensificarea ostilităţilor cu sprijinul sponsorilor occidentali, care îşi cresc livrările de arme şi de material militar”, indică Kremlinul într-un comunicat.

Preşedinţia rusă avertizase mai devreme luni că tancurile Challenger 2 pe care Londra intenţionează să le trimită în săptămânile următoare Kievului „vor arde” în Ucraina, la fel ca restul armelor occidentale livrate acesteia.

Kievul speră să primească vineri mai multe promisiuni din partea ţărilor occidentale privind furnizarea de echipamente militare grele în cadrul reuniunii Grupului de Contact pentru Ucraina, care se va reuni la baza aeriană americană Ramstein din Germania.

  Ultimul schimb între Moscova şi Kiev a avut loc pe 8 ianuarie, când ambele părţi au schimbat câte 100 de soldaţi.

  Ucraina a acuzat sâmbătă Rusia de anularea unui nou schimb programat pentru aceeaşi zi, fără a oferi detalii despre numărul de militari vizat de acest schimb.

  Potrivit Kremlinului, în cursul convorbirii telefonice, Putin şi Erdogan au discutat şi despre crearea unui centru de distribuire a gazelor în Turcia, precum şi despre normalizarea relaţiilor turco-siriene şi punerea în aplicare a acordurilor pentru exportul de cereale ucrainene şi de îngrăşăminte ruseşti.

  La rândul său, preşedintele Erdogan „a retierat că Turcia este pregătită să faciliteze şi să servească drept intermediar pentru stabilirea unei păci de lungă durată între Rusia şi Ucraina”, potrivit unui comunicat al preşedinţiei de la Ankara.

  De la începutul conflictului în Ucraina, Putin a purtat mai multe convorbiri telefonice cu Erdogan, care încearcă să menţină relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul.

  Alături de ONU, Turcia a mediat un acord care a permis reluarea exporturilor de cereale ucrainene care au fost blocate în porturile de la Marea Neagră din cauza ostilităţilor.