R. Moldova, inclusă într-un proiect-pilot al Băncii Mondiale privind securitatea cibernetică în sectorul energetic

Via: rfi.ro

Inițiativa își propune să evalueze situația la zi privind asigurarea securității cibernetice la întreprinderi din sectorul energetic și să vină cu propuneri și soluții de îmbunătățire a acesteia, cu scopul prevenirii atacurilor cibernetice care ar afecta buna funcționare a sistemului și consumatorii Republicii Moldova.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a solicitat ca în evaluare să fie vizate întreprinderi-cheie din sector. ”Vrem să ne asigurăm că datele transmise sunt sigure, mai ales că noile tehnologii au și început a fi aplicate”, a afirmat Parlicov.

Banca Mondială oferă suport Republicii Moldova pentru asigurarea securității energetice prin construcția liniei de tensiune înaltă 400 kV Vulcănești-Chișinău și pentru îmbunătățirea eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Chișinău. Iar recent a anunțat că își propune să lanseze un proiect nou de amploare în domeniul eficienței energetice.

Precizăm că, Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova în cadrul Politicii de securitate și apărare comună a fost lansată recent pentru a spori reziliența sectorului de securitate din țară. Obiectivul misiunii civile UE este de a contribui ”la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor din R. Moldova și la creșterea rezilienței sale la amenințările hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică”.

Eforturilor de destabilizare a Republicii Moldova au crescut considerabil odată cu începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale Uniunii Europene, precizează Consiliul Afaceri Externe.

Să mai spunem că, Moldova a adoptat Legea securității cibernetice, cu sprijinul UE. Legea, elaborată cu sprijinul oferit prin intermediul ”Proiectului de Asistență Rapidă pentru Securitate Cibernetică pentru Republica Moldova”, a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova pe 2 mai 2023 și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025. Legea urmărește creșterea rezistenței cibernetice a organizațiilor din sectorul public și a actorilor din infrastructura critică din țară.”Adoptarea legii privind securitatea cibernetică este un pas important pentru Republica Moldova pentru a-și îmbunătăți reziliența la amenințările hibride și pentru a crea instituții în conformitate cu prevederile relevante ale Uniunii Europene”, susține Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Potrivit legii, autoritatea competentă a Republicii Moldova desemnează, în baza diverselor criterii, instituțiile și furnizorii de servicii cărora li se va cere atingerea unui nivel necesar de securitate cibernetică. Acești furnizori de servicii vor trebui, de asemenea, să raporteze incidentele cibernetice semnificative autorității competente din Republica Moldova.

Legea a fost elaborată cu sprijinul experților Academiei de Guvernare Electronică din Estonia, care au oferit asistență Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării în definirea unui domeniu clar de responsabilitate în managementul securității cibernetice a țării. Totodată, aceștia au elaborat cerințe de bază de securitate cibernetică, un mecanism de management și monitorizare a incidentelor cibernetice și platforme de schimb de informații.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns