Raed Arafat vrea ca spitalele să aibă generatoare. Pregătiri pentru cel mai sumbru scenariu

Via: Newmoney.ro

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consideră că spitalele şi alte instituţii esenţiale trebuie să aibă generatoare care să intre în funcţiune când se întrerupe alimentarea cu electricitate.

Arafat a fost întrebat joi la Antena 3, ce va face România dacă se va confrunta cu situaţii de întrerupere de curent aşa cum s-a întâmplat în Ucraina şi în Republica Moldova. “Dacă probabilitatea pentru România este una foarte mică, astfel de probabilitate pentru România este mult, mult mai redusă decât ce vedem, din păcate, că se întâmplă în Republica Moldova, unde există o dependenţă mai mare pe partea de curent care provine din Ucraina.

Dar totuşi, dacă se întâmplă situaţii de întrerupere de curent, care nu trebuie să fie neaparat din cauza războiului, poate să fie şi din cauza unor furtuni mari, cum am avut în 2017, zone importante, dacă nu mă înşel, la sfârşitul lui 2017, în vestul ţării şi în sudul ţării”, a afirmat Arafat.

DSU s-a dotat cu generatoare de capacitate foarte mare

Potrivit sursei citate de News.ro, el a precizat că spitalele trebuie să aibă generatoare. “Toate infrastructurile critice esenţiale, cum ar fi spitale, diferite instituţii, trebuie să aibă deja generatoare care intră imediat când se întrerupe curentul. Deci toate spitalele au acest lucru în structura lor şi este obligatoriu să fie verificat, testat, funcţional, alimentat, ca să intre imediat în lucru.

  Şi atunci am conectat unul din generatoare pe o stradă în care exista benzinărie şi benzinăria respectivă a putut să alimenteze. În viitor, am discutat acest aspect inclusiv cu ministerele de resort, că va trebui, într-o formă sau alta, să fie obligatorie chiar la autorizare ca o benzinărie să aiba o sursă de energie de rezervă pentru că la benzinărie alimentezi şi maşinile de pompieri, alimentezi şi ambulanţele şi maşinile de poliţie şi maşinile personale pentru a se deplasa. Şi atunci nu e normal ca o benzinărie să rămână fară curent şi să spună nu pot să alimentez nicio maşină”, a adăugat Raed Arafat.

  Recomandări pentru o pană majoră de curent

  El a fost întrebat cum pot rezista cetăţenii într-o pană de curent majoră, de trei zile. “Din păcate, pentru primele trei zile, soluţii magice nu sunt. Soluţiile sunt să ai cu ce să te încălzeşti, chiar cu ce să te înveleşti până se rezolvă problema, până vin autorităţile cu soluţii, cu recomandări suplimentare. Să ai lanterne, acum sunt lanterne pe led pe care poţi să le ţii pornite o durată foarte lungă, cu o baterie, să ai aşa ceva în casă.

  Lumânările sunt periculoase pentru că pot produce incendii, însă sisteme de iluminat pe led care merg pe baterie şi care să ţină ore sau chiar zile există şi poate că e bine să ai aşa ceva în casa de rezervă. Nu numai pentru situaţia de acum, Doamne-fereşte un cutremur, altă urgenţă. Să ai aşa ceva în casă este obligatoriu.

  Bineînţeles, la asta se adaugă tot ce recomandăm pe site-ul „Fii pregătit” în caz de diferite categorii de urgenţă pentru cele trei zile. Să ai suficientă mâncare neperisabilă, să ai apă calculată la doi litri pe zi pe persoană cel puţin, să ai medicamentele pentru persoanele care sunt bolnave cronic.

  Faptul că ATM-urile posibil să nu funcţioneze, este bine să ai o sumă mică să fie la dispoziţia ta ca să poţi achiziţiona lucruri de necesitate, să nu depinzi doar de card”, a menţionat şeful DSU.