RAPORT: Ce spune INSP despre circulația tulpinii britanice în România

Via: Newmoney.ro

Institutul Naţional de Sănătăte Publică prezintă, marţi, analiza primelor 136 de cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus, cea din Marea Britanie, şi avertizează asupra riscului de a pătrunde în România şi alte noi tulpini. ”Devine evidentă necesitatea realizării de secvenţieri ale căror rezultate să fie comunicate în timp cât mai scurt, pentru declanşarea rapidă a investigaţiei epidemiologice”, au transmis specialiştii. Aceştia atrag atenţia că ”ridicarea prematură a măsurilor va duce la o creştere rapidă a ratelor de incidenţă, a numărului de cazuri severe şi a mortalităţii”.

”Aşa după cum menţiona ECDC în Evaluările Rapide de Risc (RRA) (…) virusurile se modifică constant prin mutaţii, iar variaţii ale virusului SARS-CoV-2, datorită evoluţiei şi proceselor de adaptare, au fost observate în întreaga lume. Însă, în timp ce majoritatea mutaţiilor emergente nu vor avea un impact semnificativ asupra răspândirii virusului, unele mutaţii sau combinaţii de mutaţii îi pot oferi virusului un avantaj selectiv, cum ar fi transmisibilitatea crescută sau capacitatea de a se sustrage răspunsului imun al gazdei”, arată INSP.

Sursa citată menţionează cele 3 variante care produc îngrijorare în prezent:

  ”În RRA din 15 februarie 2021, ECDC atrăgea atenţia că datorită transmisibilităţii crescute, dovezilor de severitate crescută şi potenţialului ca vaccinurile existente anti-COVID-19 autorizate să fie parţial sau semnificativ mai puţin eficace faţă de o variantă care ridică îngrijorare (VOC), combinată cu probabilitatea mare ca proporţia cazurilor cauzate de B.1.1.7 (şi posibil şi B.1.351 şi P.1) să crească, riscul asociat cu răspândirea în continuare a VOC-urilor SARS-CoV-2 în EU / EEA este în prezent evaluat ca fiind mare până la foarte mare pentru populaţia generală şi foarte mare pentru persoanele vulnerabile, că varianta B.1.1.7 pare a fi mai transmisibilă decât tulpinile care au predominat anterior în circulaţie şi poate provoca infecţii mai severe, precum şi asupra faptului că ridicarea prematură a măsurilor va duce la o creştere rapidă a ratelor de incidenţă, a numărului de cazuri severe şi a mortalităţii. Ca urmare a intrării în circulaţie, în România, a noii variante UK – Linia genetică B.1.1.7 (Varianta VOC_202012/01) şi a posibilităţii intrării în circulaţie şi a altor noi variante, devine evidentă necesitatea realizării de secvenţieri ale căror rezultate să fie comunicate DSP-urilor şi CNSCBT în timp cât mai scurt, în vederea declanşării rapide a investigaţiei epidemiologice”, au mai transmis specialiştii.

   Cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani. Au fost înregistrate două cazuri cu vârsta sub 1 an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.

   Noua tulpină britanică va deveni predominantă în România

   În urma anchetelor epidemiologice realizate, direcțiile de sănătate publică județene și a mun.București (DSP) nu au menționat nicio legătură epidemiologică identificată pentru 77 de cazuri (57% ).

   Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost menționată pentru numai cinci cazuri (4%).

   49 de cazuri (36%) au avut contact cu cazuri confirmate cu noua variantă B.1.1.7 și au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate.

   Un caz a fost încadrat ca infecție asociată asistenței medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul.

   Pentru două cazuri contactul probabil a avut loc în familie, respectiv la locul de muncă (sursa probabilă nu fusese investigată prin secvențiere). De la două cazuri nu au putut fi obținute informații din cauza refuzului, respectiv a imposibilității contactării telefonice a persoanei.

   Proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulația deja intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate.