Regele Charles al III-lea al Marii Britanii nu va mai participa la summit-ul schimbărilor climatice Cop27 la “sfatul” prim ministrei...

Via: rfi.ro

Regele Charles, care i-a succedat mamei sale Elisabeta a II-a în urma decesului acesteia pe 8 septembrie, este un activist pasionat al protecției mediului și intenționa să țină un discurs la reuniunea liderilor mondiali din Egipt, la Sharm el-Sheikh, între 6 și 18 noiembrie, unde fusese invitat să participe.

Este puțin probabil că însăși Truss să participe la acest summit și ea și-ar fi expus obiecțiile la planurile regelui în cursul audienței săptămânale, desfășurată între patru ochi la Palatul Buckingham.

Este posibil ca această decizie să alimenteze tensiunile dintre noua prim-ministră, numită de regină în funcție cu două zile înaintea decesului ei și noul monarh, deși o sursă de la cabinetul lui Truss a declarat pentru Sunday Ttimes că audiența a fost cordială și că “nu a existat nicio dispută”.

“Palatul și guvernul au luat în considerare separat și apoi au convenit împreună că ar putea exista opțiuni mai potrivite pentru prima vizită de stat a regelui.” a declarat o sursă guvernamentală pentru Sunday Times.

O sursă din anturajul regelui a spus că decizia a fost luată “în întregime în spiritul de a fi mereu atent ca rege că acționează la sfatul guvernului”.

Potrivit practicii constituționale din Marea Britanie, suveranul acționează numai la sfatul guvernului și aceasta include călătoriile oficiale în străinătate care se desfășoară numai cu aprobarea executivului, în practică a prim ministrului zilei.

Anul trecut, pe când era încă prinț moștenitor, Charles a ținut un discurs în numele Reginei Elisabeta a II-a la summit-ul Cop26 de la Glasgow și este cunoscut pentru numeroasele sale intervenții publice în favoarea combaterii schimbărilor climatice.

El a ținut discursul de deschidere la Cop21 de la Paris în 2015, unde a făcut un apel la o “vastă campanie de tip militar” pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și a îndemnat liderii mondiali să aloce pentru aceasta “trilioane, nu miliarde de dolari”. De asemenea, el a jucat un rol esențial în convocarea și încurajarea liderilor mondiali să semneze Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Dar anularea participării regelui la Cop27 poate semnala și alte schimbări, de fond, în politica guvernului britanic în domeniul combaterii schimbărilor climatice.

Luna trecută, miniștrii au prezentat planurile de ridicare a moratoriului asupra fracturării hidraulice, de eliminare a reglementărilor de mediu de lungă durată privind poluarea apei și de reducere a barierelor pentru noile proiecte de petrol și gaze offshore.

Mai mulți miniștri ai noului cabinet condus de Truss și-au exprimat rezerve cu privire la angajamentul asumat de Marea Britanie de a ajunge la emisii de carbon nete zero până în 2050.

Citește articolul pe rfi.ro