Relațiile româno-maghiare intră într-o “fază de normalitate” după vizita președintelui maghiar (analist)

Via: rfi.ro

La rândul său, președintele Iohannis spune că este fundamental să fie realizate în România proiecte doar în urma unui acord cu Bucurestiul, proiecte care să fie conforme dreptului internațional și care sa nu creeze discriminare. Șeful statului a precizat și că minoritatea maghiara “ar fi bine să folosească și limba română.”

Cum poate fi analizată această vizită? Ca o intrare în normalitate, explică Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Valentin Naumescu: Această vizită oficială marchează, pe de o parte, începutul mandatului noului președinte al Republicii Ungare, doamna Katalin Novak. A mai fost în România, dar într-o vizită privată destul de controversată, acum câteva luni. Aceasta este însă prima vizită oficială.
E bine că are loc o vizită oficială chiar dacă sunt 12 ani de la precedenta vizită oficială, cu atât mai mult cu cât se celebrează în acest an două decenii de la adoptarea parteneriatului strategic dintre România și Republica Ungară.

Chiar dacă poate părea mai ciudat și puțină lume și-ar fi închipuit că România și Ungaria au un parteneriat strategic, pentru că lucrurile nu prea au arătat așa în ultimii ani, totuși e important ca două țări vecine din Europa centrală, două state membre ale Uniunii Europene, doi aliați în cadrul NATO să aibă relații bilaterale cel puțin normale, dacă nu bune sau foarte bune.

În acest context de război din Europa, eu cred că vizita oficială a președintei Ungariei în România este binevenită. Ea duce la o calmare a atmosferei relațiilor bilaterale după vâlvătaia produsă în vară de declarațiile radicale, total neinspirate ale premierului Viktor Orban.

Pe de altă parte, trebuie decriptat politic și în alt sens. Dacă în România, de obicei premierul se consideră a fi omul președintelui, fiind un sistem semiprezidențial, în Ungaria este invers. Mai degrabă președintele este omul premierului, fiind vorba despre un sistem parlamentar, în care președintele este ales de Parlament cu voința partidului majoritar condus de prim-ministru.

Dacă înțelegem această realitate politică din Ungaria, vom înțelege că, de fapt, o vizită calmă, o vizită reușită a președintei Republicii Ungare la București înseamnă și o relație normalizată, calmată la nivelul executivelor celor două țări.

Lucrul acesta nu poate fi decât de salutat în actualul context din Uniunea Europeană. Rămân multe diferențe între strategiile și politicile celor două state vecine. Sunt lucruri pe care le cunoaștem, chestiuni ideologice, chestiuni care țin de natura relațiilor cu Federația Rusă sau cu alte puteri revizioniste iliberale. Dar dincolo de aceste diferențe sunt proiecte comune.

Am văzut un accent pe caracterul pragmatic al relațiilor bilaterale, chestiuni care țin de cooperarea economică, de infrastructura energetică, de posibila criză alimentară. Sunt multe lucruri pe care România și Ungaria le pot face împreună.

Reporter: Pot face acest lucru chiar dacă nu a fost (o perioadă calmă)? Spuneați și dumneavoastră că e o vizită ce vine după acel discurs extrem de controversat al premierului maghiar, discurs care a fost taxat inițial de occident și abia apoi de autoritățile române, care au fost prinse într-o oarecare amorțeală.

Citește articolul pe rfi.ro