Relaxarea măsurilor sanitare le dă speranțe proprietarilor de restaurante că își vor redeschide treptat businessurile. Dar cu ce costuri?

Via: Newmoney.ro

Odată cu relaxarea măsurilor de dis­tan­țare socială și cu redeschiderea parțială a restaurantelor, mulți antreprenori din HoReCa vor să o ia de la capăt cât mai re­pede. Dar cu ce costuri?

­­

La capătul unui an în care cea mai mare parte a localurilor și-a trimis oamenii în șo­maj tehnic, acum, când se pune problema revenirii la normal, mulți proprietari de res­taurante constată că nu mai găsesc personal. „Foarte mulți oameni care lucrau în industria restaurantelor s-au recalificat în zonele de retail, livrări, logistică, curierat sau Uber“, spune Radu Dumitrescu, acțio­nar majoritar al grupului de restaurante Stadio Hospitality Concepts (SHC). Potrivit acestuia, angajații restaurantelor nu au mai avut răbdare să aștepte relaxarea mă­surilor sanitare și s-au orientat către domenii care nu au fost foarte afectate de pan­demia de COVID-19.

    În actualul context, consideră Dumitrescu, statul trebuie să susțină aceste afa­ceri cu sumele promise prin schemele de ajutor întregului sector HoReCa, sume care se ridică la aproximativ 500 de mili­oane de euro. Această schemă de ajutor a fost aprobată de Comisia Europeană pentru a compensa o parte din pierderile provocate industriei ospitalității de măsurile de restricție sanitară.

    „Aici vorbim de o restartare cu ajutor. Restaurantele pornesc cu o ocupare de doar 30%. Încasările nu acoperă cheltuie­lile. În plus, vin și ratele la credite din spate“, completează Marian Cuzdrioreanu, explicând că restaurantele pot să-și acopere cheltuielile doar dacă funcționează la capacitate maximă. Cu atât mai mult cu cât, în perioada în care au fost închise, multe restaurante au avut de plătit chirii și facturi restante către furnizori.

    La finalul lui noiembrie 2020, Dragoș Petrescu, proprietar al lanțului de restaurante City Grill și secretar general al Aso­ciației Barurilor și Restaurantelor (HORA), estima că, dacă va fi acordată schema de ajutoare de stat de 500 de milioane de euro, aceasta va salva de la faliment aproxi­mativ 15.000 din cele 45.000 de restaurante și baruri din România, dar, chiar și așa, 10.000 nu vor supraviețui.

    Astăzi, Marian Cuzdrioreanu e îngrijorat că, dacă acordarea ajutoarelor va întârzia mai mult, numărul falimentelor va crește. El menționează că mulți antreprenori din industria restaurantelor au încercat să se salveze apelând la serviciile de livrare, însă acestea nu au acoperit toate cheltuie­lile de operare. Cel mult au reușit să țină în activitate o parte din personalul specia­lizat. În ceea ce-l privește, spune că înainte de pandemie livrările la domiciliu erau la 5-8% din business, iar acum acestea au urcat la 30%. Însă fără a genera venituri care să-i ofere garanția continuării dezvol­tării afacerii în viitor.

    ­