Reportaj: Premierul și liderul PSD huiduiți la Iași de Ziua Unirii Principatelor Române

Via: rfi.ro

Manifestările organizate la Iași pe 24 ianuarie au fost confiscate de simpatizanții AUR care s-au și îmbrincit cu jandarmii. Și tot pentru prima oară după mulți ani, premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD Marcel Ciolacu și oficialitățile locale nu s-au prins în Hora Unirii plecând repede după parada militară. Și din nou a plouat cu promisiuni cu autostrăzi în Piața Unirii. La Iași pe 24 ianuarie au fost trei țări între care nu erau nici autostrăzi, nici poduri: simpatizanții AUR, politicieni și oamenii obișnuiți.

Iași 24 ianuarie 2023. Piața Unirii . Ora 9 dimineața. Oamenii încep să vină pentru a sărbători Ziua Unirii Principatelor Române. Mulți sunt atrași de concertul de muzică populară. Vin și elevi însoțiți de profesori. Dar punctul de atracție este însă parada militară. Își găsesc cu greu cuvintele pentru a pune semnificația zilei de 24 ianuarie sau ce înseamnă România pentru ei.

În tot acest timp, în fața Palatului Culturii se strâng, aduși cu autocarele din toate colțurile țării simpatizanți AUR. Organizarea e una strictă. Grupurile au coordonator și țin în permanență legătura. Se cunosc între ei și flutură steagurile partidului. Pietonalul e îmbrăcat în garduri metalice. Autobuze blochează bulevardul.În tot acest timp în Piața Uniri se aduna oamenii. Pentru tineri România este „doar un alt loc de trai.

De cealaltă partea tribunei activiștii au întins deja bannerele. Reset protesteaza după cum povestește coordonatoarea organizatiei Daniela Mitrofan:

Deodată începe forfota jandarmilor și a celor din trupele speciale. O mulțime care agita o mare de steaguri galbene se apropie de Piața Unirii și vor să ajungă la tribuna oficială. Cu greu reușesc forțele de ordine să îi țină în frâu iar simpatizanții AUR cuceresc Piața Unirii. Premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD Marcel Ciolacu , oficialități locale ajung în Piața Unirii Mitropolitul Moldovei ISP Teofan este ascultat în tăcere:

Mitropolitul Moldovei. Liderul PSD, Marcel Ciolacu este huiduit. Din zona susținătorilor AUR și a activistilor:

Liderul PSD, Marcel Ciolacu. De altfel autostrazile au fost subiectul comun în discursuri. Premierul Nicolae Ciuca:

După ploaia promisiunilor potrivit cărora va curge lapte și miere în Moldova a urmat parada militară. Și pentru prima data după defilare, premierul, liderul PSD și oficialii locali nu s-au prins în Hora Unirii. Au plecat spre Biserica Trei ierarhi unde au depus flori la mormintul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Pe traseu trecătorii se întrebau cine are o escortă atât de numeroasă . „Doar nu o fi Regele! „

A fost 24 ianuarie 2023.

Citește articolul pe rfi.ro