Responsabilitate? Solidaritate? Concret, plătiți-vă astăzi taxele!

Via: rfi.ro

Ziua de azi, 25 martie, este cu atât mai specială. De ce? Pentru că astăzi este primul termen de plată de după declanșarea crizei economice. Estimările arată că deja aproximativ 300.000 de firme au trecut la suspendarea unor contracte de muncă sau la concedierea unor angajați. Virulența cu care a lovit criza a dus la o reacție extrem de rapidă, în special a întreprinderilor mici și mijlocii.

În aceste condiții, există o întrebare: își vor plăti companiile obligațiile față de stat? Trebuie spus că guvernul a luat o serie de măsuri pe baza cărora firmele pot să amâne plata impozitelor și a contribuțiilor.

Practic, termenul de plată a obligațiilor către stat a fost prelungit. O oarecare ambiguitate este în ceea ce privește amânarea termenului privind depunerea declarațiilor.

Astfel, declarațiile fiscale trebuie transmise fiscului, ca și până acum, adică până în data de 25 martie. Doar că în cazuri excepționale și argumentate se acceptă și întârzieri, iar depunerea declarațiilor va fi tratată „cu toată deschiderea și indulgența prevăzută de lege”, după cum anunță Ministerul Finanțelor Publice și ANAF.

Este evident că formula utilizată este neinspirată și la marginea legii, pentru că indulgența nu este definită prin lege. Cu alte cuvinte, depunerea declarației fiscale este deocamdată, în același timp, obligatorie și facultativă. Guvernul are nevoie de declarații fiscale, pentru că acestea sunt informații esențiale pentru fisc și pentru instituțiile statului, dar nu poate să nu aibă în vedere și cazurile de forță majoră.

În schimb, plățile pot fi și au fost amânate. Astfel, ordonanța care include măsuri de stimulare a economiei prevede că plățile către bugete se pot face oricând la 30 de zile de după încetarea stării de urgență.

Un calcul rapid arată că plățile aferente lunii februarie se pot face fără dobânzi și penalități de întârziere până la data de 14 mai 2020. Tot în această perioadă, instituțiile statului nu pot începe executarea silită pentru neplată.

Prevederile sunt valabile în condițiile actuale, în care starea de urgență a început din data de 16 martie a.c. Dacă această situație se va prelungi, prevederile vor trebui să fie recorelate.

Așadar, companiile pot să amâne plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale cel puțin până la jumătatea lunii mai. Dar vor amâna sau vor plăti? Vom vedea în buget, în următoarea perioadă.

Putem anticipa că sunt trei categorii de firme. Prima, este cea a companiilor mari, care este de așteptat că vor plăti la zi. Logica este valabilă dacă luăm în calcul faptul că plățile către stat sunt aferente lunii februarie, atunci când impactul crizei sanitare nu era atât de puternic asupra economiei.

O a doua categorie este cea a companiilor lovite de criză și de măsurile de combatere a răspândirii bolii. Estimările arată că acestea sunt în număr de aproximativ 300.000, majoritatea fiind firme mici și mijlocii. Este de așteptat ca o bună parte din aceste firme să amâne plățile.

O a treia categorie este cea a companiilor oportuniste. Unii antreprenori vor specula momentul și, chiar dacă au lichidități, vor lua decizia să amâne plata obligațiilor către stat.

Citește articolul pe rfi.ro