Responsabilitatea individuală în țara unde oamenii încă așteaptă să facă statul

Via: rfi.ro

S-a făcut foarte puțin în sensul convingerii oamenilor că vaccinul anti-covid e spre binele lor, crede sociologul Barbu Mateescu. Statul s-a bazat foarte mult pe responsabilitate individuală, iar asta e ceva cu care suntem obișnuiți mai puțin în România, avertizează el. Asta în contextul în care este încă un reflex puternic ca statul să facă, să dreagă.

Barbu Mateescu e de părere că statul nu a impus obligativitatea vaccinării anti-covid tocmai din cauză că nu se bucură de încrederea populației după anii de comunism și apoi de haos din perioada de tranziție. Mai bine oferim oamenilor șansa să se vaccineze și dacă ei nu o fac asta este, sumarizează sociologul abordarea autorităților române în privința pandemiei:

Barbu Mateescu: Nu am avut o campanie extraordinar de intensă din partea autorităților pentru a încuraja vaccinarea. Cine a vrut să se vaccineze s-a vaccinat. Pentru cine dorea să se vaccineze, dar nu putea să o facă din cauza distanței față de cel mai apropiat centru, am avut câteva inițiative acum două luni și nu foarte multe alte lucruri. Nu a existat o presiune foarte puternică din partea autorităților. Nu a existat o campanie masivă de persuadare. Cine avea tot felul de griji sau semne de întrebare sau temeri a rămas cum era. Nu au existat niște factori care să îi facă să își schimbe părerea. Numărul deceselor înregistrate acum este mic. Nu există nici măcar o presiune din partea asta. Lucrurile au rămas nemișcate, în afară de faptul că oamenii care doreau să se vaccineze s-au vaccinat.

Reporter: De abia am ajuns la 4.799.000 de persoane vaccinate. Numărul celor imunizați zilnic cu prima doză e din ce în ce mai mic. Când tulpina Delta se va răspândi în rândul românilor neimunizați cum va fi să avem restricții identice și pentru vaccinați și pentru nevaccinați?

BM: Va fi un moment foarte interesant. Va deveni foarte important avocatul poporului. În măsura în care va exista o deschidere din partea autorităților în a spune că pentru oamenii vaccinați există aceste facilități și pentru cei nevaccinați există aceste constrângeri, or să apară o problemă constituțională, întrebarea dacă această discriminare, dacă această inegalitate de drepturi este justificată sau nu. Mă aștept ca avocatul poporului să se mobilizeze. Mă aștept ca Curtea Constituțională să îi dea dreptate. Vom avea un moment interesant.

Rep: În continuare numărul persoanelor în vârstă vaccinate este foarte mic. Totodată, acestea sunt cele mai vulnerabile în fața infecției. E doar o chestiune de timp până când numărul deceselor va începe să crească. Ce se va întâmpla atunci cu încrederea în vaccin?

BM: În clipa asta dacă nu te-ai vaccinat probabil că deja ai niște dubii apropo de vaccin sau nu ești un mare susținător al idee că ți-ar face bine. Nu cred că se mai poate face ceva din acest punct de vedere. Nu e ca și cum oamenii stau și se gândesc și ezită. Din punctul meu de vedere, până la apariția unor noi informații lucrurile sunt deja setate. Cine s-a vaccinat s-a vaccinat, cine nu, nu.

Citește articolul pe rfi.ro