România se îndreaptă încet, dar sigur, către o nouă criză a forței de muncă. Primele semne se văd deja

Via: Newmoney.ro

România se îndreaptă încet, dar sigur, către o nouă criză a forței de muncă. Pri­mele semne se văd deja: platformele de recrutare online constată în ultimele trei luni o creștere accelerată a numărului de joburi oferite de angajatori, în timp ce nu­mărul candidaților este din ce în ce mai limitat.

Se caută orice: de la cosmeticiană, bucătar, ospătar, mecanic auto și până la inginer IT, specialist în vânzări/marketing și guru social media. Zeci de mii de joburi au răsărit pe platformele de recrutare începând cu pri­mele relaxări, din luna mai.

Iar tendința se menține, spune Bogdan Badea, chief executive officer (CEO) al plat­formei de recrutare online eJobs. „Suntem cam la același nivel ca număr de locuri de muncă nou-postate în platformă ca în 2019“, apreciază șeful site-ului de joburi. Potrivit acestuia, în lunile mai și iunie 2021 s-a vă­zut „o creștere semnifi­cativă a numărului de locuri de muncă postate, deși începutul anului 2019 fusese mult mai puternic decât începutul anului 2021“. În prezent, numărul de locuri disponibile a depășit deja valoarea din ace­eași perioadă a anului 2019.

  „Evident că procentele diferă de la un do­meniu la altul. Cele mai vizibile creșteri sunt în IT, curierat, tot ce înseamnă e-commerce“, precizează Bogdan Badea. Spe­cialiștii în vânzări sunt din nou la mare cău­tare, în timp ce marii retaileri au anunțat public că au crescut salariile la nivel de companie cu 5-7%. „În acest moment, dacă vrei să găsești candidați sau vrei să-ți păstrezi actualii salariați, trebuie să umbli puțin la partea salarială. În sus“, mai spune Badea.

  Creșterea salariilor este așteptată și de Ionuț Dumitru. „Cât timp nu ai forța de muncă necesară, ești nevoit să plătești mai mult. Probabil vom asista și la un import de forță de muncă, dar din acest punct de vedere lucrurile sunt mai sensibile și nu e clar dacă suntem dispuși să aducem forță de muncă din țări mai exotice“, observă Ionuț Dumitru.

  În aceste condiții, au devenit deosebit de atractive locurile de muncă în companii în privința cărora există percepția că sunt stabile financiar. „Ceea ce înseamnă, în majoritatea cazurilor, multinaționale sau companii românești cu un brand foarte puternic“, spune Bogdan Badea. Acesta dă exemplul unei firme românești de retail din domeniul construc­țiilor și amenajă­ri­lor, Dedeman.

  Explicația este că oamenii iau în calcul și un al patrulea sau chiar un al cincilea val al pandemiei, care ar presupune o nouă viitoare în­chidere, o nouă criză economică. „Își fac calculul că astfel de situații ar fi bine să-i prindă într-o companie în care lo­vitura unui nou val pandemic ar trece ne­simțită“, spune șeful eJobs.

  496.000 de șomeri

  Institutul Național de Statistică (INS) rapor­ta la sfârșitul lunii martie 2021 că popu­lația activă a României număra 8,132 mili­oane de persoane, din care 7,636 milioane erau ocu­pate și 496.000 erau șomeri.