România va impune vaccinarea obligatorie anti-COVID 19 pentru angajații din sectoarele esențiale de activitate: Medici, profesori, polițiști, pompieri sau jandarmi

Via: Newmoney.ro

Nelu Tătaru, consilier al ministrului interimar al Sănătăţii, a declarat marţi că îi va înainta premierului Florin Cîțu propunerea ca angajații din sectoarele esențiale de activitate – medici, profesori, polițiști, pompieri sau jandarmi să fie vaccinaţi obligatoriu sau să fie testaţi săptămânal pentru COVID-19.

Fostul ministru al Sănătăţii în Guvernul Orban a precizat că obligativitatea imunizării sau a testării ar putea fi impusă și pentru persoanele vârstnice, pentru bolnavii de cancer sau pentru cei cu deficiențe de imunitate.

Întrebat într-un interviu la Digi FM dacă o astfel de obligativitate nu ar încălca drepturile omului, Tătaru a răspuns că “binele comun este mai important decât binele individual! Drepturile omului se încalcă și pentru cel care stă în Terapie Intensivă, venit cu o boală cronică în spital și infectat cu Covid-19.

Atunci când sunt reclamate încălcări ale drepturilor omului, ar trebui mers pentru lămuriri până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a mai spus fostul ministru al Sănătății, o trimitere insinuată la decizia din aprilie a CEDO, care a considerat că “principiul solidarității sociale poate justifica impunerea vaccinării tuturor, când este vorba despre protejarea persoanelor mai vulnerabile”.

    Pe de altă parte, într-o declarație făcută mai târziu la Digi 24, Tătaru a spus că restricțiile există și acum în lege dar nu sunt respectate și că acestea ar trebui impuse. În context, certificatul verde ar trebui să funcționeze în cazul unor evenimente private și activități, așa cum ar fi nunțile și botezuri, dar ar trebui introdus și în cazul sălilor de sport.

    Documentul respectiv atestă că o persoană fie a fost vaccinată cu schemă completă, fie a trecut prin boală în ultimele șase luni, fie are un test negativ din ultimele 24 de ore.