Românii au făcut mai multe călătorii cu trenul în acest an

Numărul de călătorii cu trenul în primele zece luni ale acestui an este în cazul CFR Călători cu 6,5% mai mare decât în perioada similară a lui 2018, reiese dintr-un raport intern al operatorului feroviar de stat obținut de Club Feroviar. Aceasă creștere s-a simțit și la nivelul încasărilor, care s-au majorat cu 11,8%.

Indicatorul ”călători expediați” a crescut în perioada ianuarie-octombrie 2019 cu 6,5% comparativ cu același interval din anul trecut. Astfel, numărul românilor care au mers cu trenul în decurs de zece luni a ajuns la 47,76 milioane, față de numai 44,84 milioane în 2018.

Defalcat, cea mai mare creștere a numărului de călători s-a înregistrat la trenurile Interregio – 13,16% (18,75 milioane de pasageri, în cifre absolute). În ce privește trenurile Regio (fostele Personale), ele au fost folosite în primele zece luni ale acestui an de 29 milioane de pasageri, mai mulți cu 2,6%. Este normal ca la trenurile Regio să fie mai mulți pasageri, deoarece ele sunt ultilizate preponderent pentru traficul de navetă.

Mai multe călătorii cu trenul, dar și mai lungi

Dar nu numai numărul călătoriilor a crescut în perioada menționată, ci și distanțele parcurse de fiecare pasager, în medie. Acest lucru se vede din evoluția indicatorului ”călători km”, care a crescut cu 6,26%, până la valoarea de 4,41 miliarde.

  Cel mai mare avans, de 7,31%, al acestui indicator s-a consemnat în cazul trenurilor Interregio, până la 3,1 miliarde. Majorarea a fost cu 16,35% peste nivelul previzionat la 10 luni. Creșterea a fost mai mică, de 3,85% (cu 5,79% mai mare față de estimări), în cazul garniturilor Regio, până la valoarea de 1,3 miliarde. Faptul că valoarea absolută este mai mică la trenurile Regio este explicat prin faptul că distanța medie a călătoriei este sub cea înregistrată la Interregio.

  În ceea ce privește totalul încasărilor CFR Călători din vânzarea legitimațiilor de călătorie (bilete individuale și abonamente), acestea s-au majorat cu 11,8% în perioada ianuarie octombrie 2019 comparativ cu același interval al anului trecut. De remarcat că, pe canale de vânzare a biletelor, cea mai mare creștere față de 2018, de peste 68% a fost consemnată la achizițiile online.

  2019 – pe creștere, după un 2018 dezastruos

  Greu de crezut că, în două luni de zile, trendul numărului de călătorii cu trenurile CFR Călători se va inversa, de la creștere la scădere.

  Astfel, 2019 va fi, cel mai probabil, un an pe creștere, după un 2019 dezastruos. Raportul de activitate al CFR Călători pe anul trecut indică scăderi ale tuturor indicatorilor, atât în ceea ce privește numărul de trenuri și de vagoane cât și al numărului de călători transportați.

  Anul trecut, pe întreaga reţea feroviară din România au circulat zilnic în medie 1.366 trenuri ale CFR Călători, cu 4,3% mai puține faţă de anul 2017, când au fost 1.426. În cadrul obligației de serviciu public, au fost operate zilnic, în medie, 1.082 trenuri, cu 4,7% mai puține față de anul 2017 (1.135).