Românii rezidenți în UK nu au nicio garanție că nu vor apărea modificări în statutul lor

Via: rfi.ro

Nu surprinde rezultatul cât procentul covârșitor pe care l-au obținut conservatorii. Iar scorul se explică nu neapărat prin faptul că Boris Johnson a convins, cât mai cu seama prin faptul că opoziția laburistă nu a reușit să seducă electoratul. Este comentariul profesorului Valentin Naumescu, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

În ce-i privește pe românii din Marea Britanie, deși președintele Klaus Iohannis estima că rezultatul alegerilor e bun pentru românii de acolo, nu există garanții că nu vor apărea modificări în privința statutului acestora, adaugă Valentin Naumescu.

“Personal, nu am știință de garanții foarte clare date cetățenilor comunitari privind regimul, statutul pe care-l vor avea după ieșirea Mari Britanii din UE dar sperăm că lucrurile acestea vor fi negociate, convenite între Londra și Bruxelles. Pentru că, din fericire, nu este numai România în această situație, sunt multe alte țări membre interesate de clarificarea acestor situații, și Polonia și alte state din Europa Centrala și de Est, și chiar state din Europa de Vest, după cum, la fel de interesați vor fi și britanicii pentru a-și reglementa relația cu UE, pentru că se află și cetățeni britanici în UE și companii britanice și proprietăți . Așa încât n-aș fi îngrijorat pe această direcție dar nici n-aș putea spune în acest moment că nu vor fi absolut deloc modificări în ceea ce-i privește pe cetățenii români rezidenți în Marea Britanie.“

Citește articolul pe rfi.ro