Roșii de România, la 25 de lei kg: “Prețurile sunt făcute de cerere și ofertă”

Via: rfi.ro

Aceasta deși ministrul Agriculturii a insistat ca piețele să rămână deschise, iar așa-numiții samsari, speculanții, să fie alungați, în detrimentul producătorilor certificați.

Prețurile actuale sunt dpar o consecință a cererii și ofertei, justifică la RFI Cristian Rusu, președintele LEGROM, Asociația Producătorilor de Legume în Spații Protejate și Sere. În evaluarea sa, se întâmplă același lucru în fiecare an, chiar dacă acum trecem printr-o criză sanitară fără precedet: roșiile nou apărute sunt scumpe, iar în câteva săptămâni urmează să devină accesibile. În niciun sceanriu însă, România nu și-ar putea asigura consumul intern din resurse proprii și tot importurile vor fi soluția, crede Cristian Rusu:

Cristian Rusu: După cum bine știți, prețurile sunt făcute de cerere și ofertă. Avem și alternativa roșiilor din import, care sunt undeva la 12 – 14 lei în supermarket. Nu este un preț justificat. Nu este impus. Nu este ceva diferit față de alți ani. E momentul când ies prima data legumele românești și e adevărat că au prețuri mai mari.

Reporter: Cam care e adaosul? Cam de la ce preț pleacă roșiile de la producător din curte, din seră?

C.R: Nu știu dacă e adaos. În piețe sunt țăranii, sunt cei care produc. Nu cred că sunt samsarii. Dacă dau la smasari, nu mai au marjă la ora asta pentru că țăranii vând destul de scump. Este prețul pieței. Este cel pe care îl formează piața. Dacă lumea nu ar cumpăra roșiile românești la prețurile astea, prețul ar scade. E normal.

Rep: În cât timp scad prețurile? Spuneți că e o chestiune normală care se întâmplă an de an. În cât timp vor scădea?

C.R: Acum vremea s-a încălzit și roșiile încep să se coacă din ce în ce mai mult. Probabil că în maxim două săptămâni prețurile vor scădea la mai mult de jumătate.

Rep: Cum se prefigurează acest an agricol? Deja sunt semnale foarte clare că România se confruntă în unele regiuni cu o secetă foarte puternică.

C.R: Producătorii din spații protejate, despre care discutăm noi acum, nu au asemenea probleme. Ei au sisteme de irigații performante prin picătură și seceta nu-i afectează sub nicio formă.

Rep: Există cereri și solicitări concrete din partea acestor producători către Guvernul României în acest context pe care îl traversăm cu toții?

C.R: Probabil că există, dar părerea mea este că nu sunt justificate. Nu știu ce context deosebit trecem pentru că piețele sunt pline de dimineață până seara. Aflux de populație este. Lumea iese să își cumpere legume. Nu cred că este un motiv justificat. În afară de programele guvernamentale și europene, acel ajutor de minimis, acel program tomata, care continuă și care s-a și majorat ca sumă, nu cred că sunt motive justificate pentru astfel de cereri.

Rep: V-aș mai cere un punct de vedere pe o declarație pe care a făcut-o ministrul agriculturii. Dumnealui susține că România are toate pârghiile să își asigure populația din producția internă. Reprezentați o nișă, o felie din această producție internă. Dar vă întreb generic, considerați că se susține această declarație sau tot vom apela la importuri?

Citește articolul pe rfi.ro