Rusia expulzează zece români de la Ambasada României la Moscova

Via: Newmoney.ro

Federaţia Rusă a declarat ca personae non gratae 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei României la Moscova, aceasta fiind o reacţie la declararea personae non gratae de către România, la 5 aprilie 2022, a 10 persoane care activau în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), printr-un comunicat de presă.

MAE reaminteşte că decizia autorităților române a avut la bază activitățile şi acțiunile celor 10 persoane, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

„MAE reiterează condamnarea fermă a agresiunii ilegale, nejustificate și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a crimelor de război și a altor crime internaționale comise în această țară de către forțele ruse”, au mai precizat reprezentanții MAE, în comunicarea lor.

Cea mai recentă perturbare a diplomației dintre România și Federația Rusă a avut loc recent, pe 12 mai, când Ambasadorul rus în România a fost convocat la MAE pentru un articol publicat pe site-ul instituției. Era vorba atunci despre un articol intitulat „Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei și sursa principală de dezinformare a lumii”, prin care ministrul de Externe al României îl chema pe ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, la sediul Ministerului Afacerilor Externe.