Rusia: Se lungește lista oligarhilor morți în condiții suspecte (The Times)

Via: rfi.ro

Maganov a murit joi după ce a căzut de la etajul cinci al Spitalului Clinic Central din Moscova, unde era internat. A fost președintele Lukoil, al doilea mare producător de petrol al țării.

Potrivit unor informații din presa rusă, acesta ar fi fost sub tratament pentru probleme cardiace și depresie, iar sinuciderea nu a fost exclusă de către polițiști, deși Ravil Maganov nu a lăsat niciun bilet de adio.

Baza, un site de știri cu legături în serviciile secrete citat de The Times, scrie că Maganov a căzut după ce s-ar fi urcat pe un pervaz pentru a fuma. La fața locului ar fi fost găsit un pachet de țigări.

Spitalul este chiar cel în care Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a încetat din viață marți. Baza a precizat că nu era disponibilă nicio cameră CCTV, deoarece sistemul de supraveghere video se afla în lucrări de mentenanță.

”O boală gravă”

Compania Lukoil a transmis doar că Maganov, care a preluat funcția de președinte în 2020, a murit în spital „după o boală gravă”.

Maganov a început să lucreze pentru compania petrolieră privată în 1993. Poliția nu a precizat dacă tratează moartea lui ca fiind suspectă.

Maganov, care era un apropiat al mai multor oficiali din ministerul rus al energiei, era un apropiat al lui Vagit Alekperov, unul dintre fondatorii Lukoil și fost ministru adjunct al petrolului sovietic. Alekperov a demisionat în aprilie, la o săptămână după ce Marea Britanie i-a înghețat bunurile și a impus interzicerea vizelor ca parte a sancțiunilor pentru invadarea Ucrainei.

Lukoil a fost una dintre numeroasele companii rusești care au condamnat public invazia armatei lui Putin în Ucraina și care au cerut o încetare imediată a focului. Unii analiști au spus că declarația, publicată doar în limba engleză, a reprezentat doar o tentativă de a descuraja sancțiunile internaționale. Lukoil are peste 200 de benzinării în Statele Unite.

Alte și alte morți suspecte

Alexander Subbotin, un fost membru al consiliului de administrație Lukoil, care deținea și o companie de transport maritim, a murit în mai a.c. Se spune că ar fi ingerat venin de broască râioasă dat de șamani pentru a-i vindeca mahmureala, amintește The Times, citat de tvr.ro.

În iulie, Yuri Voronov, un milionar cu legături în Gazprom, gigantul energetic deținut de Kremlin, a fost găsit mort, cu o rană de armă la nivelul capului, într-o piscină de lângă Sankt Petersburg. Nu a fost clar cui îi aparținea arma găsită la fața locului.

Citește și: Dar dacă, pentru principalii oligarhi ruși, relația cu Putin este mai importantă decât banii? (analiză France24)

Vladislav Avayev, un fost vicepreședinte al Gazprombank, și Serghei Protosenya, un senior manager al companiei de energie Novotek, au murit în urma unor „împușcături suicidare” în aprilie. Aceștia și-ar fi ucis mai întâi soțiile și fiicele adolescente. Deși Rusia are unele dintre cele mai mari rate de sinucidere din lume în rândul bărbaților, decesele lor au trezit suspiciunea că aceștia ar fi căzut în dizgrația Kremlinului, comentează The Times.

„Este imposibil să dovedești ceva”.

Citește articolul pe rfi.ro