Să se decidă cumva, la Soledar, succesorul lui Putin?

Via: rfi.ro

Ținta este una simbolică, rușii vor să cucerească Soledar în compensație pentru Bahmut, spune la RFI, analistul militar francez, Emmanuel Dupuy, președintele Institutului pentru Studii de Perspectivă și Securitate Europeană (IPSE), fost consilier al în cadrul Ministerului Francez al Apărării.

Șeful Wagner, Evgeny Prigozhin, ar duce un război personal pentru a se dovedi demn de a-i urma lui Putin la putere, într-o Rusie unde militarii se luptă între ei în ceea ce pare a fi începutul unui război de succesiune.

Emmanuel Dupuy: Dacă vorbim de Bahmut și Soledar, interesul strategic este nul. Aceste două orașe nu deschid fronturi noi, dar i-au costat mult în oameni pe ambii beligeranți. E un fel de încrâncenare mortală. Vorbim de 10.000 de morți de la Wagner, poate mai puțini în rândul ucrainenilor. Toate acestea dovedesc că lupta pentru aceste două localități are o importanță simbolică. Apoi, victoria recentă a rușilor la Soledar nu este un eveniment major. Victoria în această mică localitate vine să compenseze faptul că forțele ruse, adică Wagner, nu reușesc de patru luni deja, să cucerească orașul Bahmut. Rușii nu pot, astfel, deschide alte fronturi. Orașul Bahmut, de 70.000 de locuitori, este practic ras de pe fața pământului. Se poartă lupte casă cu casă, costul viind un număr îngrozitor de victime. Este deci o chestiune de ordin pur tactic și simbolic din partea lui Prigozhin, care s-a grăbit să spună că victoria de la Soledar îi aparține și că a cucerit acest oraș fără ajutorul armatei.

Reporter: Șeful Wagner este un apropiat al lui Putin și se spune că el critică felul în care președintele conduce războiul în Ucraina…

Emmanuel Dupuy: Este apropiat de Putin ca mulți alții. Nu sunt sigur că este cel mai apropiat om al lui Putin. Face parte din primul cerc care îl înconjoară pe Putin, dar nu cred că el este cel de care Putin ascultă cel mai mult. Evgeny Prigozhin a intrat într-un război personal care ne conduce la ideea că, la Moscova, clanurile se luptă între ele… militarii se luptă între ei: diversele servicii de informații, Serviciul Federal de Securitate -FSB, Serviciul de Informații Externe – SVR și responsabilii politici. Aceștia văd cum decurge operațiunea militară, eventualele probleme de sănătate ale președintelui, și se gândesc la viitor, la succesorul lui Putin. Acesta ar putea fi Nikolai Patrushev – Secretarul General al Serviciului de Securitate, vicepreședintele lui Putin – Dimitri Medvedev, în același timp și vicepreședinte al comisiei militar-industriale, Aleksandr Bortnikov – Șeful FSB, Naryshkin – șeful SVR, Evgheni Prigozhin însuși sau ministrul apărării, Serghei Șoigu. Fiecare încearcă să se pună în evidență și sunt, fără îndoială, în logica a unui război de succesiune care a început deja la Moscova, sprijinindu-se pe temporizarea relativă sau semieșecul acestei operațiuni militare speciale, cum îi spun la Moscova.

Reporter: Vorbiți despre succesiune. Credeți că Vladimir Putin este într-adevăr bolnav? Tot auzim astfel de informații…

Emmanuel Dupuy: Problema nici măcar nu se pune dacă este bolnav sau nu. Se vorbește despre succesiunea în lipsa unei victorii totale, dacă rezultatul este altfel decât ceea ce s-a promis inițial.

Citește articolul pe rfi.ro