Sandu, către președintele Adunării Naționale a Franței:”Ne dorim să fim un partener credibil în plan extern”

Via: rfi.ro

Președintele Maia Sandu a reafirmat interesul constant al Republicii Moldova pentru extinderea și diversificarea relațiilor bilaterale moldo-franceze la toate nivelurile, avansarea negocierilor acordurilor bilaterale și dinamizarea cooperării economice. ”Îmi exprim încrederea că relațiile de prietenie dintre țările noastre vor fi marcate de o dinamică ascendentă. Franța susține în mod constant reformele democratice și economice din Republica Moldova. Ne-am propus să construim un stat care să-și protejeze cetățenii, să le asigure oportunități de viitor, iar democrația și drepturile omului să fie reale. Totodată, ne dorim să fim un partener credibil în plan extern și să putem utiliza oportunitățile pe care ni le oferă Parteneriatul Estic”, a menționat președintele Maia Sandu.

Partenerii francezi s-au arătat interesați de ultimele evoluții politice din Republica Moldova, de contextul regional și de prioritățile imediate ale țării. ”Angajamentul dvs. pentru lupta cu corupția, drepturile omului și atașamentul față de valorile europene sunt trei teme strâns legate, comune și pentru UE, și pentru Franța. De aceea, vă vom susține în acest demers”, a spus, de partea sa, Richard Ferrand, președintele Adunării Naționale a Franței.

Să mai spunem că, stadiul relației bilaterale dintre R. Moldova și Franța, dar și interesul de a consolida parteneriatul dintre cele două state la nivel politic, economic și social au constituit aspectele-cheie ale întrevederii pe care președintele moldovean a avut-o cu Jean-Yves Le Drian, ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței.

”Am discutat despre necesitatea de a avansa negocierile cu privire la semnarea mai multor acorduri interguvernamentale care sunt, înainte de toate, în interesul și beneficiul cetățenilor – conversiunea permiselor de conducere, securitatea socială, recunoașterea diplomelor de studii”, a subliniat șeful statului.

Ministrul Jean-Yves Le Drian a asigurat-o Maia Sandu de sprijinul Franței și a menționat că cele două țări vor căuta împreună soluții pentru problemele abordate. În acest sens, în luna martie, o misiune de explorare franceză va veni la Chișinău pentru documentare și identificarea domeniilor de asistență.

În aceeași ordine de idei, a fost subliniată necesitatea consolidării cooperării economice și sectoriale, având în vedere potențialul de creștere în acest domeniu, dar și a cooperării în domeniul cultural și al educației. Astfel, a fost menționată importanța continuării proiectului cu privire la clasele bilingve, dar și promovarea per general a limbii franceze în rândul tinerilor din Republica Moldova.

Șeful statului a avut o întrevedere cu premierul României

În drum spre Paris, aflându-se la București pentru câteva ore, Maia Sandu a avut o scurtă întrevedere cu prim-ministrul României, Florin Cîțu.

Subiectul principal al discuției, susține Maia Sandu, a fost modul în care ”România ne poate ajuta să avem acces mai rapid la vaccinul anti-Covid-19. Premierul Cîțu ne-a asigurat că sunt analizate toate pârghiile posibile în acest sens, stoparea pandemiei fiind un subiect de securitate nu doar națională, ci și europeană. Prim-ministrul Florin Cîțu m-a informat, totodată, că într-un timp foarte scurt Guvernul României va transmite Republicii Moldova și alte ajutoare”, a punctat Sandu.

De asemenea, cei doi oficiali au vorbit despre inițiativele abordate în cadrul vizitei președintelui României, Klaus Iohannis, la Chișinău, astfel încât să fie intensificată colaborarea la nivel guvernamental.

Citește articolul pe rfi.ro