Sanitas Iaşi, protest faţă de excluderea Institutului Inimii de pe lista PNRR

Via: rfi.ro

Dumunică, Sanitas Iași denunță atitudinea discriminatorie a Guvernului față de pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare din regiunea Moldovei şi faţă de personalul medical care se ocupă de tratamentul acestora, după ce proiectul unui institut regional de medicină cardiovasculară nu a fost cuprins în lista celor 27 de unități sanitare ce vor primi finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Sindicatul Sanitas Iași a trimis o petiţie premierului Nicolae Ciucă în care atrage atenţia asupra atitudinii discriminatorii a Ministerului Sănătăţii privind obiectivele sanitare ce vor fi finanţate prin PNRR, după ce proiectul de construire a unui spital cu acest specific la Iaşi a fost respins. Totodată, sindicaliștii ieșeni cer Ministerului Sănătăţii să includă proiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC) pe lista PNRR sau într-o altă formă de finanţare.

“Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară este un proiect necesar pentru populația Moldovei. Gândiți-vă că în Moldova există doar un centru în care se face chirurgie cardiovasculară. Pe de altă parte, când te uiți și vezi lista de proiecte finanțate prin PNRR, constați că Iașul nu are niciun proiect major finanțat pentru infrastructură medicală, iar în Moldova sunt doar 3. Noi considerăm că modul în care au fost distribuite aceste fonduri este unul care clar discriminează Iașul, care clar discriminează Moldova. “, explică la RFI, Iulian Cozianu, președinte Sanitas Iași.

Potrivit acestuia, este absolut necesar ca un astfel de institut să existe. “Actualul spital de boli cardiovasculare din Iași funcționează într-un spațiu mic, cu un număr mic de paturi, împreună cu Spitalul de Boli Renale, fiind singurul centru din regiunea Moldovei în care se fac intervenții chirurgicale cardiovasculare. (…) Trăim senzaţia că suntem trataţi ca cetăţeni de mâna a doua. E nemulțumirea noastră ca ieșeni, ca moldoveni, e o nemulțumire a angajaților Centrului de Boli Cardiovasculare care și-au dorit să-și desfășoară activitatea în condiții bune atât pentru ei, cât mai ales pentru pacienți…Moldova este o zonă defavorizată atunci când vine vorba de proiecte mari, de proiecte de infrastructură”, mai spune președintele Sanitas Iași.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL:

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, lista cu cele 27 de unităţi spitaliceşti ce urmează să primească finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – PNRR.

„În octombrie 2021, a fost aprobată Hotărârea Guvernului pentru stabilirea criteriilor de selecţie. În luna noiembrie, am început să primim aceste proiecte şi am ajuns în situaţia evaluării în luna decembrie şi până în momentul în care stăm de vorbă am evaluat aceste proiecte. Au primit punctajul criteriilor precizate în hotărârea de Guvern. Această listă va rămâne în transparenţă decizională, împreună cu proiectul hotărârii de Guvern, timp două săptămâni, după care Guvernul României va aproba această listă, prin hotărâre, iar semnarea contractelor de finanţare va urma imediat la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie. Angajamentul României referitor la proiectul de investiţii precizează sfârşitul lunii iunie a anului 2026 pentru finalizarea proiectelor, care înseamnă proiectare, execuţie şi dotarea a acestor unităţi spitaliceşti”, a explicat Rafila, într-o conferinţă de presă, la sediul Ministerul Sănătăţii.

Citește articolul pe rfi.ro