Şapte medici trimişi în judecată pentru ucidere din culpă. Dosar cu 73 de volume de probe şi mărturii

Via: Newmoney.ro

Şapte medici de la Spitalul Judeţean Galaţi au fost trimişi în judecată pentru mai multe infracţiuni, printre care şi ucidere din culpă, fiind acuzaţi că au lăsat să aştepte afară în frig, un pacient în stare gravă sau au întârziat realizarea testelor COVID.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că procurorii au dispus trimiterea în judecată a şapte medici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi la data faptelor, patru din Unitatea de Primiri Urgenţe, trei din cadrul Laboratorului de Analize Medicale. Cei şapte medici se află sub control judiciar.

Este vorba de Bogdan-Dumitru Cucu, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, de Lidia Şandru, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi abuz în serviciu, de Amalia-Florenţa Morcov, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi abuz în serviciu, de Olguţa Ciureanu, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, de Cristina Morar, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, de Ana Anton, pentru savârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, de George Tocu, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Dosar cu 73 de volume de probe şi mărturii

Totodată, procurorii au dispus numeroase disjungeri în vederea continuării urmăririi penale. Dosarul, însumând 72 volume, a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Galaţi.

  De asemenea, procurorii au arătat că, în 1 noiembrie 2021, ea nu a prescris tratament de urgenţă cu antibiotic şi nu a luat măsuri pentru internarea de urgenţă la compartimentul de specialitate a pacientului Florin-Nicu Chirilă, adus cu ambulanţa la ora 08.42, deşi starea acestuia reclama internarea imediată.

  Pacientul, plimbat de la Ana la Caiafa

  “Mai mult, având rezultatul testului PCR din ziua precedentă şi rezultatele analizelor care relevau o stare deosebit de gravă a pacientului Chirilă Florin-Nicu, a dispus în mod absurd trimiterea pentru a doua zi consecutiv a acestuia la containere U.P.U. – COVID, pentru efectuarea unui nou test PCR. Nici măcar explicaţiile repetate ale asistentei de ambulanţă care a însoţit bolnavul, că acesta are rezultat PCR negativ din seara precedentă valabil 48 de ore, că în ziua precedentă a aşteptat 12 ore afară, în frig, şi starea sa de sănătate era afectată grav (saturaţie oxigen 74%, etc.), nu au determinat-o să intervină pentru salvarea vieţii victimei”, se mai arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

  Procurorii o mai cercetează pe Amalia-Florenţa Morcov, pentru ucidere din culpă şi abuz în serviciu, întrucât, în 1 noiembrie 2021, în calitate de medic şef de tură în cadrul S.J.U. Galaţi – U.P.U., răspunzând de toate cazurile din U.P.U., între orele 14.30.-16.30, nu l-a consultat, diagnosticat şi nu i-a prescris şi administrat tratament urgent cu antibiotice pacientului Florin-Nicu Chirilă, aflat în stare critică.

  Încălcarea jurământului profesional, cu efecte criminale

  De asemenea, procurorii au menţionat că, la ora 16.00, a contrasemnat transferul intraspitalicesc dispus de medicul internist, fără a întâlni pacientul şi fără a-l consulta ori a-i prescrie şi administra tratamentul adecvat cu antibiotice. După ora 17.30, la întoarcerea bolnavului de la Spitalul T.B.C. Galaţi, aceasta nu a întreprins niciun demers în ce priveşte victima.

  “Pacientul a fost internat abia la ora 19.30 la A.T.I. independent de orice efort din partea medicului şef de tură. Practic, în tot acest interval de timp nu a avut contact vizual cu victima. Prin toate aceste inacţiuni, aceasta a contribuit în mod direct, din culpă, la decesul victimei Chirilă Florin-Nicu survenit în acea noapte. Pe toată perioada serviciului nu a supravegheat activitatea medicului rezident Ciureanu Olguţa, de care răspundea”, au arătat procurorii gălăţeni.

  Culpa medicală flagrantă?

  Cel de-al patrulea medic anchetat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi este Olguţa Ciureanu, pentru ucidere din culpă. “Luni, 01.11.2022, în calitate de medic rezident, în cadrul S.J.U. Galaţi – U.P.U., între orele 14.30 – 16.30 şi 17.30-19.30, nu a consultat, nu a diagnosticat şi nu a prescris şi administrat urgent tratament adecvat cu antibiotice, sub supravegherea medicului specialist şef de tură Morcov Amalia-Florenţa, pacientului Chirilă Florin-Nicu, aflat în stare critică, contribuind în mod direct, din culpă, la decesul victimei, în acea noapte”, se menţionează în comunicatul Parchetului.

  Al cincilea medic cercetat de procurori este Cristina Morar, pentru abuz în serviciu, ucidere din culpă şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice. Ea este acuzată că în 30 octombrie, în calitate de medic în cadrul laboratorului de analize – S.J.U. Galaţi, în baza înţelegerii prealabile cu Ana Anton, nu s-a prezentat la program pe toată durata turei 2 COVID, între orele 15.00 – 22.00, anchetatorii menţionând că astfel a prejudiciat spitalul cu 775 de lei. Astfel, medic de gardă a fost în acea zi a fost Ana Anton, care făcut serviciul de gardă pentru 24 de ore, începând cu ora 8.00.

  Medic aflat la serviciu doar în acte

  În 31 octombrie, fiind de gardă pentru 24 de ore, începând cu ora 8.00, Cristina Morar a preluat atribuţiile Anei Anton, care nu s-a prezentat la program în tura 2 COVID, între orele 15.00 – 22.00, pe testarea COVID. Ea a introdus spre prelucrare 12 probe pe aparatul Elite Ingenius (cu o durată de prelucrare de trei ore) şi 12 probe pe aparatul Genexpert (cu o durată de prelucrare de maxim o oră).

  “În acest context, primind la ora 15.39 a doua probă RT-PCR recoltată victimei Chirilă Florin-Nicu, ce reprezenta o urgenţă medicală majoră, aceasta a nesocotit menţiunea de urgenţă înscrisă atât pe formularul anexă de însoţire a probei, cât şi pe cererea introdusă în acelaşi timp în aplicaţia Hipocrate, precum şi diagnosticul de suspect COVID din cerere, precum şi din fişa pacientului din aplicaţia Hipocrate şi deşi ar fi trebuit să o prelucreze urgent în aparatul Genexpert cu prelucrare rapidă de maxim o oră, aceasta a introdus-o cu întârziere, pentru prelucrare în aparatul Elite Ingenius, obţinând rezultatul negativ după cinci ore, respectiv la ora 20.59. Urmarea imediată a acţiunii sale culpabile a constat în întârzierea cu 24 de ore a internării victimei, precum şi decesul ulterior al acesteia”, au mai menţionat anchetatorii.

  Accesare de date fără drept

  Cristina Morar mai este acuzată că, pentru a ascunde absenţa de la program a colegei sale, a accesat calculatorul folosind fără drept userul şi parola Anei Anton, dar a validat rezultatul cu numele şi parafa sa. În acelaşi mod, a procedat validând celelalte rezultate RT-PCR obţinute. Rezultatele pentru patru probe prelucrate pe aparatul Genexpert le-a validat în mod fictiv pe numele Ana Anton, în intervalul orar 18.31-18.33, dar a aplicat pe acestea parafa sa. A procedat astfel pentru a induce ideea prezenţei colegei sale la serviciu, au explicat procurorii.

  A şasea persoană anchetată de procurori este Ana Anton, pentru abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice. Procurorii gălăţeni au stabilit că în calitate de medic în cadrul laboratorului de analize – S.J.U. Galaţi ea a lipsit de la program, în 31 octombrie 2021, pe toată durata turei 2 COVID, între orele 15.00 – 22.00, cauzând un prejudiciu de 775 lei Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi. Ana Anton s-a pensionat la 15 decembrie 2021.

  Tentativă de intervenţie în dosarul penal propriu

  “În cursul zilei de 30.03.2022, aceasta s-a deplasat la Spitalul Judeţean Galaţi – Laboratorul de analize medicale şi în lipsa din birou a medicului Onofrei Maria, a accesat calculatorul de serviciu al acesteia, folosind, fără drept, userul şi parola numitei Onofrei Maria, pentru a vizualiza mai multe documente medicale, respectiv buletine de analize – teste COVID prelucrate pe Genexpert din ziua de 31.10.2021 din tura 2 COVID cu scopul de a-şi pregăti apărări în dosarul penal”, au susţinut procurorii.

  Al şaptelea medic anchetat este George Ţocu, pentru ucidere din culpă. Procurorii au transmis că, în 31 octombrie 2021, George Ţocu, în timp ce era de serviciu în tura I COVID, ca medic al laboratorului de analize – S.J.U. Galaţi, nu a introdus cu prioritate spre prelucrare proba biologică recoltată pacientului Florin-Nicu Chirilă la aparatul PCR-Genexpert, cu o durată de prelucrare de maxim o oră, deşi acesta reprezenta o urgenţă majoră, fiind suspect COVID şi în stare critică, validând primul rezultat PCR abia după cinci ore, respectiv la ora 14.39.

  “Luni, 01.11.2021, acelaşi medic efectuând serviciul în tura I COVID, primind spre prelucrare a treia probă a aceluiaşi pacient, nu a introdus-o spre prelucrare de urgenţă, la aparatul Genexpert, validând rezultatul negativ abia după cinci ore, respectiv la ora 14.10. În această modalitate a contribuit în mod direct, din culpă, la întârzierea internării şi decesul victimei”, mai precizează comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.