SARS-COV2, cel mai periculos virus cu care ne-am luptat vreodată –interviu cu Sam Allen

Via: rfi.ro

Celelalte două unități din zona cu facilități de tratament critic se află la 32 și respectiv 60 km distanță. Albany este la 56 km distanță de cea mai apropiată autostrada interstatală, la 290 de km de cel mai apropiat aeroport internațional. În ciuda caracterului rural al comitatului și relativei sale izolari, virusul a lovit cu o forță neobișnuită. La origine au fost două funeralii și pomenirile de după. Primul participant cu simptome s-a prezentat la urgențe pe 29 februarie, dar a fost testat și diagnosticat abia pe 10 martie la spitalul regional din Marietta, unde a murit două zile mai tîrziu. De atunci, numărul cazurilor a explodat: la 10 aprilie erau 1.739 pozitivi. SARS-CoV2 a lovit o populație extrem de vulnerabilă: 67% afro-americani, aproape 29% din populație în sărăcie, co-morbidități peste medie.

Sam Allen: Cînd termin lucrul, retrăiesc întîmplările de peste zi. Mă gîndesc dacă nu cumva m-am molipsit și duc boală acasă, la soție și copii. Această grijă de a-și proteja familia este o povara psihică în plus pentru fiecare angajat. Ca director, sunt preocupat nu doar de familia mea ci și de familiile personalului. A fost o perioadă foarte dificilă emoțional, dar echipajele noastre sunt la înălțime.

Rep.: Nu te-ai aștepta la o contagiune atît de severă într-un loc precum comitatul Dougherty. Se știe de unde a pornit contaminarea?

Sam Allen: Încă nu știm exact ce s-a întîmplat. Conform autorității sanitare a comitatului, se pare că la origine au fost două inmormintari la care au fost prezente peste 400 de persoane.

Rep.: Ce a schimbat Covid-19? La ce pericole în plus sunteți expuși, și cum va protejați?

Sam Allen: A schimbat mult funcționarea urgențelor. Înainte, paramedicii lucrau în uniformele obișnuite, cu mănuși și precauții de rutină. Astăzi purtăm măști cu filtraj tip N95 și mănuși speciale. Cînd sunt chemați la un suspect de Covid-19, personalul de pe salvare îmbracă și salopete Tyvek. S-a schimbat deci radical raportul cu pacientul, modul în care transportăm și cum decontaminăm ambulanțele după fiecare cursă.

Rep.: Cum le decontaminați?

Sam Allen: După un caz confirmat de Covid-19, aducem ambulanțele la sediu unde le sterilizăm exterior și interior cu o soluție de peroxid. Dezinfecția durează 11 minute, după care echipajul poate reintra în acțiune.

Rep.: Cum funcționează urgențele în aceste zile? Cum faceți triajul?

Sam Allen: Apelul vine la dispeceratul 911 din Albany, dispecerul pune o serie de întrebări. La început ne rezumăm la călătorii în străinătate și posibil contact cu un bolnav de Covid-19, acum întreabăm și de simptome-cheie precum senzația de sufocare, tusea și febra. Informațiile sunt transmise unității mobile aflate în drum spre pacient.

Rep.: Și unde e transportat pacientul?

Sam Allen: Paramedicii transportă pacientul la unitatea medicală cea mai apropiată, spitalul comitatului Dougherty.

Rep.: Este vorba de Phoebe Putney, dotat acum cu patru secțîi de terapie intensivă și șapte saloane pentru pozitivi, mult peste ce aveau acolo cînd pandemia a lovit, 38 de paturi pentru îngrijiri critice. E suficient?

Sam Allen: E solicitat intens, dar continuă să primească bolnavi.

Citește articolul pe rfi.ro