Scad prețurile, dar nu toate

Via: rfi.ro

Concret, la începutul acestei săptămâni, prețul gazelor naturale pe piața spot a fost de 100 lei pentru un MWh, cel mai redus din ultimii doi ani și mult mai mic decât cotația de anul trecut care a fost de 1.200 lei pentru un MWh.

Tot la începutul săptămânii, tariful energiei electrice a oscilat între 370 și 570 lei pentru un MWh, ceea ce pare destul de volatil, dar mult mai scăzut față de cei 1.200 lei de la sfârșitul lunii martie 2022. Recent, prețul energiei electrice a fost negativ, dar desigur aceasta nu a fost decât o situație conjuncturală.

Toate aceste cifre arată că tarifele energiei electrice și gazelor naturale s-au întors la perioada dinainte de începerea războiului din Ucraina. Motivele acestei schimbări de piață sunt legate de scăderea cererii, de nivelul ridicat de gaze înmagazinate în depozite și de creșterea producției interne. Cu alte cuvinte, principalii factori declanșatori ai inflației de anul trecut au dispărut. Dar, inflația nu dispare atât de ușor.

În ceea ce privește prețurile plafonate ale gazelor naturale și energiei electrice situația s-a schimbat radical. În sensul că, după cum se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă prețurile plafonate au ajuns să fie mai mari decât cele din piața liberă cu 25%, în cazul consumatorilor casnici și cu 38% în situația celor noncasnici.

Dar, companiile producătoare sunt obligate prin legislație să vândă până în anul 2025 la prețul plafonat. Situația se poate rezolva simplu, fie prin schimbarea legislației în sensul mențiunii că în cazul în care prețul pieței este mai mic decât cel plafonat companiile să îl aplice pe primul. O altă posibilitate este anularea pur și simplu a subvențiilor și plafoanelor. România nu face nimic în acest sens, din motive necunoscute sau poate mai exact pentru că statul este avantajat de prețuri mai mari care presupun taxe și impozite mai ridicate.

Comisia Europeană a anunțat că nu va mai prelungi măsurile de urgență adoptate anul trecut pentru a veni în sprijinul consumatorilor afectați de creșterea prețurilor energiei electrice. România nu dă semne că ar dori să renunțe la plafonarea tarifelor energetice, nici la energie electrică, nici la gaze naturale, probabil și din teama de a renunța la piața reglementată pentru o piață liberă. Dar, rezultatele sunt dezastruoase, în sensul că firmele și consumatorii casnici plătesc acum mai mult prin plafonul de preț decât prețul pieței.

Trebuie adăugat că, indiferent de cauze, și prețurile materiilor prime agricole au scăzut mult față de recordurile de anul trecut. Numai că în România prețurile alimentelor nu scad, ci în cel mai bun caz își încetinesc creșterea. Chiar dacă la nivel mondial, FAO, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, prin indicele pe care îl calculează lunar, arată că prețul alimentelor a scăzut. Este doar un indiciu, pentru că România are o piață specifică în comparație cu cea globală. Dar, cert este că, deocamdată, prețurile nu se reduc.

Numai că în tot acest peisaj a apărut un element nou și anume în luna aprilie a.c. consumul a scăzut. Este un semnal și o premieră după foarte mult timp.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns