Schimbări majore în admiterea la liceu. Cum se va face selecţia candidaţilor

Via: Newmoney.ro

Liceele și-ar putea organiza propriul concurs de admitere și și-ar putea face propria selecție de elevi, așa cum se practică și în alte țări. Deocamdată, este vorba despre o ipoteză de lucru, dar dacă o nouă lege a educației ar fi adoptată în timp util, sistemul s-ar putea aplica din 2022, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul precizase vineri, într-o conferință de presă, că examenele de admitere la liceu vor fi organizate în aceeași zi și la aceeași oră, iar un elev nu va putea da admitere la două licee. Instituțiile de învățământ vor avea posiblitatea să-și stabilească propriile subiecte pentru examen. „Suntem în consultări cu experți în educație pentru următoarea variantă: cei care optează să susțină un examen de admitere la un anumit liceu vor fi declarați admiși la acel liceu. Toți ceilalți susțin Evaluarea națională și vor intra în repartiție computerizată”, a explicat Cîmpeanu.

Această idee de a da sau concurs de admitere la liceu, sau examen de Evaluare Națională evită participarea la două examene pentru acești tineri de 14 ani. Ar putea să fie o variantă. Ea va fi discutată, însă”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Sistem de educație bazat pe competențe

Dacă un bacalaureat bazat pe competențe va putea fi aplicat doar după ce elevii vor parcurge întreg ciclul liceal, în acest sistem de educație bazat pe competențe, concursul de admitere la liceu este o modalitate prin care mergem către o educație mai personalizată, în funcție de aspirațiile fiecărui tânăr și ale fiecărei școli, și mergem, de asemenea, spre o descentralizare, fără să fie o obligativitate organizarea acestui examen nici pentru liceu, nici pentru candidați să se prezinte”, a explicat ministrul educației.

  Se ridică însă suspiciunea că un astfel de demers ar deschide calea unor fapte de corupție, iar ministrul nu exclude total această posibilitate, dar spune că tocmai de aceea totul va trebui să fie făcut cu maximă atenție.

  Modul în care se organizează la nivelul școlii acest concurs – îmi place să cred, dar nu pot garanta – că este întotdeauna cel mai obiectiv. De aceea, va trebui o atenție maximă pentru ca aceste concursuri să poată fi organizate corect și obiectiv”, a spus ministrul, referindu-se la viitoarele concursuri de admitere la liceu. O măsură care s-ar putea impune – dar nu rezolvă această problemă, recunoaște ministrul – este ca aceste concursuri de admitere să fie organizate în aceeași zi și la aceeași oră în toate liceele care doresc să organizeze examenul.

  Pe de altă parte, se ridică problema de a da șanse egale pentru toți elevii. De aceea, ministrul spune că aceste licee care organizează concursuri de admitere ar putea să nu scoată la concurs toate locurile pentru clasa a IX-a, ci să scoată numai o anumită proporție, de pildă 75 la sută, restul de 25 la sută rămânând pentru repartiția computerizată în urma Evaluării Naționale. În acest fel, ar avea acces la aceste licee și elevii care optează să susțină Evaluarea Națională„, a explicat Cîmpeanu.

  Bacalaureat pe repede înainte, cu toate probele în aceeaşi zi

  Dând explicații despre cum va fi organizat concursul de admitere în licee, ministrul a menționat și perspectiva unui bacalaureat bazat pe competențe, cu toate probele susținute în aceeași zi.

  A fost o variantă, aceea de a da concursul de admitere înainte de Evaluarea Națională. Este principiul pe care funcționează foarte multe universități occidentale – dau o pre-admitere, urmând ca în condițiile în care cei care au luat această pre-admitere obțin diploma de bacalaureat, devin automat studenți. La fel am fi putut aplica și aici (la admiterea în liceu – n.r.) acest principiu. Dau un concurs de admitere în liceu înainte de Evaluarea Națională, după care dau Evaluarea Națională și nu contează cu cât promovează Evaluarea Națională, ci doar să aibă acest examen susținut.

  Dar asta ar însemna să supunem elevii de 14 ani la două examene – concurs de admitere la liceu și Evaluare Națională – ceea ce are dezavantaje, nu cred că ne dorim acest lucru, în condițiile în care noi sperăm, ca într-un viitor să putem avea, de exemplu, un examen de bacalaureat care să fie susținut în aceeași zi, cu pauze între discipline, cu pauze între probe, așa încât să putem verifica achiziția de competențe de comunicare, de competențe digitale, de competență antreprenorială, de competențe de înțelegere a unui text – dar toate să fie date pe calculator în aceeași zi, cu pauze între probe. În viitor, nu acum”, a punctat Sorin Cîmpeanu.