Se suspendă exportul anumitor medicamente pentru copii pe fondul unui val de infecții respiratorii și a problemelor de aprovizionare

Via: rfi.ro

Decizia vine pe fondul creșterii numărului de infecții respiratorii care au drept consecință o creștere a consumului, în condițiile unei discontinuități în aprovizionare, deoarece materiile prime (substante active) provin din China.

90% din substanțele active pentru medicamentele generice provin din India și China. 40% din medicamentele (produse finite) vândute în Europa provin din China (două treimi) și India (o treime).

„Este important de precizat că luna noiembrie a reprezentat doar debutul actualelor infecții respiratorii fiind așteptat un trend crescător pentru datele lunii decembrie. În acest caz, acțiunea preventivă se arată esențială pentru a nu se ajunge la situații de criză majoră. Totodată, în perioada oct. 2021-sept. 2022, s-a observat o creștere a consumului de antipiretice pediatrice – forme orale lichide, față de aceeași perioadă precedentă, pe fondul valului de infecții respiratorii. Spre exemplu, pentru DCI Ibuprofenum – forme orale lichide – creștere de 49% iar pentru Paracetamolum – forme orale lichide – creștere de 57%”, precizează Ministerul Sănătății.

Citește articolul pe rfi.ro