Secretarul General NATO cere Rusiei retragerea trupelor din R.Moldova, Ucraina şi Georgia

Via: rfi.ro

Deși autoritățile de la Chișinău au cerut Rusiei în repetate rânduri retragerea trupelor şi armamentului din regiunea transnistreană, în conformitate cu angajamentele pe care şi le-a asumat pe plan internaţional, începând de la summit-ul OSCE de la Istanbul, din 1999, în actualul context regional, Chișinăul ar trebui să vină cu un nou demers. Analistul politic al Fundației Jamestown, Vladimir Socor, expert în problematica spațiului ex-sovietic consideră că ”Guvernul Republicii Moldova trebuie să iasă cu o declarație în care să exprime recunoștință pentru susținerea NATO și să ceară retragerea trupelor rusești”.

”Nu e suficient ca altcineva să ceară acest lucru în numele nostru. Republica Moldova trebuie să facă acest pas. Și să înceteze să mai facă vreo diferențiere între trupele rusești de pacificare și trupele rusești care nu au misiune de pacificare. Toate trupele rusești staționează pe teritoriul Republicii Moldova în mod nelegitim, fără mandat din partea nimănui, fără aprobarea vreunei instituții internaționale și fără aprobarea Republicii Moldova, care este stat neutru. De aceea, Republica Moldova, Guvernul, Președinția au obligația să iasă cu o declarație salutând ceea ce a spus secretarul general NATO”, a declarat analistul Fundației Jamestown, Vladimir Socor, în cadrul emisiunii ”Secretele Puterii” de la JurnalTV.

De partea sa, directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, afirmă că ”SUA descurajează orice fel de acțiuni de invazii sau potențiale situații de insecuritate sau război, prin declarații foarte clare că în cazul în care Rusia va întreprinde aceste acțiuni, răspunsul NATO va fi unul pe măsură și reprezentanții SUA au anunțat că ei sunt pregătiți să vină cu un răspuns, inclusiv, militar. Și SUA și NATO au declarat că toate costurile pe care Rusia le va suporta în caz de invazie a Ucrainei vor fi similare celor pe care comunitatea internațională le-a impus Coreei de Nord și Iranului, este un mesaj foarte clar care trebuie să descurajeze Rusia”, a menționat expertul de la Chișinău, Iulian Groza.

Precizăm că, vicepremierul moldovean, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a avut recent o conversație telefonică cu Mircea Geoană, secretarul general adjunct NATO, având ca subiect situația de securitate în contextul ultimelor evoluții regionale.Vicepremierul Nicu Popescu a reiterat că neutralitatea Republicii Moldova trebuie și poate fi respectată prin retragerea forțelor ruse de pe teritoriul nostru.

Miercuri, ministrul de Externe a avut întrevederi cu ambasadorii României, Ucrainei, dar și al Federației Ruse, la Chișinău. Nicu Popescu a reiterat că ”R.Moldova se pronunță pentru discuții cuprinzătoare și incluzive cu privire la consolidarea securității europene, care să ia în considerare respectarea intereselor și îngrijorărilor tuturor statelor vizate”.

Între timp, Ambasada SUA la București a publicat un mesaj în care amintește că ”Rusia a invadat R.Moldova în 1991-1992 și nu a mai plecat. Rusia a invadat Georgia în 1991-1993 și apoi în 2008…și nu a mai plecat. Tot Rusia a invadat Ucraina în 2014 și nu a mai plecat”. ”Vedeți un tipar aici? Cine este agresorul?”, se arată în mesajul, publicat pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice. Postarea a fost făcută miercuri, la finalul reuniunii Consiliului NATO-Rusia.

Citește articolul pe rfi.ro