Secretul banilor albi: Cat de eficientă este înmulțirea banilor pe bursă

Via: Newmoney.ro

­

­

– Bursele americane, mai ales, au înregistrat fluctuații enorme pentru companii mari precum Amazon sau Metaverse. Ați ob­ser­vat vreun efect la București?

  – Cum se comportă BVB, prin comparație cu alte burse din regiune?

  – Suntem în linie pe bursele din regiune din punctul de vedere al evoluției din acest an. Suntem, în mare, la același nivel ca la sfârșitul anului trecut în privința evo­luției indicelui principal, iar bursele din re­giune se situează în general între scăderi, cea mai mare fiind -5% în Polonia și Rusia, și creșteri de două-trei procente la Praga, Budapesta și Viena.

  – În Occident, firmele care au crescut de pe urma politicii de izolare de la începutul pan­de­miei, precum Peleton și Zoom, au de sufe­rit acum. Se întâmplă ceva similar și în România?

  – Nu știu dacă din fericire sau din pă­cate, sectorul tehnologic nu este încă foarte bine reprezentat la bursa de la noi. Abia acum vedem mai multe companii din zona de tehnologie venind către bursă, după experiența frumoasă pe care piața a avut-o cu Bittnet, prima companie semnificativă din domeniul tehnologiei, care a crescut folosind mecanisme ale bursei. Cum nu avem o bună reprezentare a sectorului teh­nologiei, nu vedem aici nici volatilitatea companiilor de tehnologie din vest.

  Întoarcere către „tradiții”

  – Companiile de tehnologie au creat cele mai noi averi de miliarde la nivel mondial. După această pandemie, care ar fi pariul dum­neavoastră? Tehnologie? Cercetare? Comerț? Energie? Altceva?

  – Cred că sectorul de tehnologie va rămâne în top, dar, în același timp, ne vom în­toarce către sectoarele tradiționale. Dacă ne uităm la ce se întâmplă acum în domeniul energiei, ne dăm seama că oricât de multe lucruri am face în zona de tehnologie, până la urmă depindem de aceleași lu­cruri simple care țin de alimentarea noastră cu energie electrică, țin de partea de producție. În zona aceasta, a industriei tradiționale, vedem în ultimele luni feno­mene majore, vedem întreruperi pe lanțu­rile de aprovizionare, vedem că mărfurile nu mai circulă așa cum s-a întâmplat nu demult. Deci, chiar dacă sectorul tehnologic va continua să performeze, cred că atenția se va muta încet-încet către zonele tradiționale ale economiei. Noi avem de câș­tigat, pentru că România și companiile românești sunt orientate mai mult către această zonă.

  – Care e opinia dumneavoastră privind platformele care facilitează investițiile pe pie­țele de capital, precum e-toro?

  – E foarte simplu, mi-ar plăcea să văd pe astfel de platforme și companii listate la Bursa de Valori București. Rolul nostru, ca piață, este să oferim acces companiilor lo­cale la capital și să oferim acces investitorilor la aceste companii.

  Tactică și strategie pe bursă

  – Cum să investim „cu cap“ la BVB?

  – ­­ț

  FOTO: EPA/EFE