Șeful Renew Europe, Stéphane Séjourné: Ungaria nu trebuie să devină calul troian al Rusiei în UE, iar Comisia ar putea...

Via: rfi.ro

Stéphane Séjourné: Păstrarea solidarității europene în ceea ce privește războiul din Ucraina este o luptă de fiecare zi. Poate pentru dumneavoastră, românii, este mai ușor deoarece vă aflați în proximitatea acestui conflict. Cetățenii români, opinia publică, sunt mai afectați. Cu cât ne deplasăm mai la vest, cu atât este mai dificil și suntem atacați de partide populiste și iliberale pe acest subiect. Sau se amestecă lucrurile… ni se explică faptul că sancțiunile pe care le-am impus ar fi cauza inflației și a majorării prețurilor, măririi tarifelor la energie. Trebuie să ne batem în permanență să păstrăm această unitate europeană și să susținem Ucraina în lupta sa. Nu trebuie pus niciodată semnul egal între Ucraina și Rusia. Există un agresor și o victimă, iar acest lucru trebuie amintit în permanență inclusiv în vestul Europei.

Reporter: Chiar trebuie reamintit?

Stéphane Séjourné: Da. Pentru că un anumit număr de partide de extremă dreaptă, în principal, încep să pună egal între Ucraina și Rusia, ca și cum n-ar exista o diferență între agresor și victimă.

Reporter: Dați-mi câteva exemple de astfel de partide…

Stéphane Séjourné: Ei bine, extrema dreaptă franceză, extrema dreaptă germană. Există o apropiere foarte îngrijorătoare de Kremlin. Nu trebuie să lăsăm să progreseze această idee, că probabil europenii și, în orice caz, sancțiunile europene contra Rusiei ar fi cauza greutăților populației din Europa. Este, așadar, o luptă pe care o ducem în fiecare zi pentru a păstra unitatea europeană și sprijinul pentru Ucraina.

Reporter: Vă întrerup, această idee vine de la Kremlin. E din manualul de propagandă al lui Vladimir Putin…

Stéphane Séjourné: Exact. Exact. De aceea trebuie să fim foarte vigilenți așa încât propaganda rusească să nu se infiltreze în elementele de limbaj și pozițiile partidelor politice în Europa. Dar Europa este unită astăzi, acest lucru nu trebuie uitat. Să fim, însă, vigilenți. Ungaria face pași de distanțare foarte îngrijorători. Există o apropiere tot mai strânsă de Kremlin, între Orban și Vladimir Putin, arătată din ce în ce mai mult fără complexe. Nu trebuie ca Ungaria să fie calul troian al Rusiei în Europa. Așa că să fim atenți, să rămânem vigilenți, e o luptă în fiecare moment. Și, în orice caz, ucrainenii vor determina momentul păcii. Acum, singurul nostru obiectiv este să continuăm să-i ajutăm financiar și militar.

„Astăzi ne putem pune întrebarea dacă alegerile în Ungaria sunt echitabile. Eu am fost în Ungaria timp de 4 zile în campanie alături de opoziție pentru a vedea dinamica electorală. Nu putem spune astăzi că situația este echitabilă. Astăzi avem o țară în plină derivă democratică, lucru foarte îngrijorător, iar europenii trebuie să fie fermi.”

Reporter: Ucrainenii au anunțat-o foarte clar: își vor teritoriile înapoi. Nu vor negocia atât timp cât Rusia nu înapoiază teritoriile ocupate…

Stéphane Séjourné: Ucrainenii trebuie să ne spună acest lucru, nu vom decide noi. Acest război se desfășoară pe sol ucrainean, iar suveranitatea ucraineană trebuie păstrată și în discuțiile diplomatice dacă și când Ucraina va dori să angajeze un proces de pace. În orice caz, la un moment dat, Uniunea Europeană va avea relații cu Rusia.

Citește articolul pe rfi.ro