Șercan: Să nu mai „fetișizăm” softurile antiplagiat, sunt limitate

Via: rfi.ro

Emilia Șercan: Categoric teza are conținut plagiat. Ceea ce a făcut ca Universitatea Babeș Bolyai, prin comisia de etică, să nu îl descopere, este faptul că domnul Bode a tradus. A plagiat prin traducere din limba engleză. În proporție de 80% – 85%, conținutul pe care eu l-am descoperit plagiat provine din articole sau lucrări, chiar și documentele ale Comisiei Europene, redactate în limba engleză.

Reporter: Această tactică face ca acele instrumente de depistare a plagiatului să fie ineficiente în analizarea unei lucrări. Așa s-a ajuns ca teza domnului Bode să primească ok-ul, atât din partea comisiei de analiză, cât și a coordonatorului ei? Se poate spune asta?

EȘ: Se poate spune că instrumentele sunt limitate. Eu am spus de câțiva ani că softurile antiplagiat sau softurile de detectare a similitudinilor nu trebuie fetișizate. Nu trebuie să transformăm aceste softuri în instrumentul suprem. Softul este limitat. Softul nu poate să identifice plagiatul din cărți care nu sunt digitalizate și se află exclusiv în bibliotecă, de exemplu. Softul poate să indice în unele situații lucrări care sunt traduse din diverse alte limbi, dar în alte situații nu identifică lucrul acesta. În cazul domnului Bode, analiza cu softul nu a relevat faptul că în teza domniei sale se află conținut plagiat, deși Universitatea Babeș Bolyai a trecut această teză prin două softuri, o dată în 2018, înainte de susținere și o dată în 2022, când a analizat teza.

Rep: Universitatea Babeș Bolyai din Cluj a anunțat că va reanaliza teza domnului Bode în urma dezvăluirilor pe care le-ați făcut privind un procent mult mai mare de plagiat decât cel de sub 3% depistat inițial. Cum vi se pare situația în sine, în care suntem nevoiți să așteptăm verdictul chiar din partea instituției care a emis inițial ok-ul pentru teza dumnealui de doctorat? Vă întreb asta știind în ce situație se află CNATDCU, instituția care, fără doar și poate, ar fi mult mai îndreptățită decât oricine să analizeze astfel de acuzații.

EȘ: Suntem într-o situație destul de ciudată. Curtea Constituțională a spus în această vară că nicio teză de doctorat nu mai poate să fie analizată nici din perspectiva conținutului și în niciun caz titlul de doctor nu poate să fie retras în cazul în care o teză de doctorat este plagiată.

Rep: Decât prin hotărâre judecătorească…

EȘ: Decât prin hotărâre judecătorească. Iar eu sper foarte tare ca Universitatea Babeș Bolyai, care în mod normal a fost și este una din universitățile reprezentative ale României și întotdeauna a avut poziții corecte în privința chestiunilor referitoare la integritatea academică, să ceară clasei politice, să ceară ministrului educației, să ceară chiar Guvernului actual din care domnul Bode face parte să schimbe legislația astfel încât, în condițiile în care există încălcări flagrante ale integrității academice, aceste titluri să poată să fie retrase și evident, tezele să poată să fie analizate. Noi suntem în situația absurdă în care suntem unici în întreaga lume prin faptul că în legislația noastră s-a inclus posibilitatea renunțării benevole la titlul de doctor.

Citește articolul pe rfi.ro