Serghei Lavrov: Ori Ucraina îndeplinește propunerile Moscovei, ori problema va fi decisă de armata rusă

Via: Newmoney.ro

Înalți oficiali din Rusia și Ucraina au împărtășit opinii contradictorii cu privire la perspectiva unor discuții de pace între cele două părți.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, pare să fi pus capăt oricărei perspective imediate de negocieri de pace privind războiul din Ucraina, la câteva zile după ce președintele Rusiei a declarat că este gata să negocieze, transmite Sky News.

Lavrov a declarat pentru agenția de presă Tass, în seara de 26 decembrie că „Propunerile noastre pentru demilitarizarea și denazificarea teritoriilor controlate de regimul [ucrainean], eliminarea amenințărilor la adresa securității Rusiei care decurg de acolo, inclusiv noile noastre pământuri, sunt bine cunoscute inamicului” El a mai adăugat: „Ideea este simplă: îndepliniți-le pentru binele vostru. În caz contrar, problema va fi decisă de armata rusă”. Serghei Lavrov participă la o întâlnire cu ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, înaintea celei de-a 77-a Adunări Generale a ONU de la New York.

Președintele Vladimir Putin a declarat pe 25 decembrie că Kremlinul este „gata să negocieze cu toți cei implicați cu privire la soluții acceptabile”, învinuind totodată Kievul pentru lipsa de progres diplomatic de până acum. Un consilier al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyi a răspuns prompt spunând că Putin „trebuie să revină la realitate”, adăugând: „Rusia nu vrea negocieri, ci încearcă să evite responsabilitatea”.

    Au trecut 10 luni de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei și, fără discuții de pace serioase de luni de zile, nu se vede un sfârșit. Milioane de ucraineni au fugit din țara lor și milioane dintre cei rămași în urmă sunt fără electricitate din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii critice.

    Dar Ucraina mai spune că nu va negocia până când fiecare soldat rus își va părăsi teritoriul, în timp ce Rusia insistă că va continua să lupte până când își va atinge obiectivele. La rândul lui, Putin menționează că acțiunea militară „apără interesele noastre naționale… ne protejează cetățenii” și că orice negocieri trebuie să respecte condițiile Moscovei.

    Ucraina spune că acest lucru ar fi inacceptabil, deoarece ar însemna să se încline în fața cererilor ruse și să accepte anexarea de către Putin a patru regiuni ucrainene.