Și în cazul Albaniei, UE s-a dovedit un donator generos

Via: rfi.ro

După cum probabil vă amintiți, la 26 noiembrie 2019, Albania a fost lovită de un cutremur devastator cu o magnitudine de 6,3 pe scara Richter.

Un număr de 51 de persoane și-au pierdut viața, peste 900 au fost rănite și aproximativ 17 000 au fost mutate temporar din locuințe. Se estimează că în total, seismul a afectat peste 200 000 de persoane. Au fost distruse clădiri publice și private dar și importante elemente de infrastructură.

La foarte scurt timp, Uniunea Europeană și-a activat mecanismul de protecție civilă, la cererea guvernului albanez. Au fost mobilizate imediat echipe de căutare și de salvare, inclusive din România.

De asemenea, Uniunea Europeană dar și state partenere din regiune au trimis în Albania ingineri proiectanți pentru a aprecia în ce măsură unele dintre clădirile afectate, dar rămase în picioare, mai puteau fi consolidate sau dacă nu cumva era mai indicată demolarea lor.

Potrivit Comisiei Europene, echipa de protecție civilă a UE s-a aflat în Albania, unde a coordonat răspunsul internațional , în perioada 27 noiembrie ‑ 20 decembrie 2019,

După dezastru, Guvernul Albaniei, Uniunea Europeană, Organizația Națiunilor Unite și Banca Mondială au elaborat un raport de evaluare a nevoilor, care a fost publicat la 5 februarie pentru a mobiliza comunitatea donatorilor.

Potrivit documentului, impactul total al dezastrului în cele 11 localități afectate se ridica la peste 980 de milioane EUR, iar pentru redresarea tuturor sectoarelor ar mai fi fost necesare aproape 1,08 miliarde EUR.

Cele mai multe daune – spune Comisia Europeană – s-au înregistrat în sectorul locuințelor, urmat de sectorul de producție, comerț, turism, agricultură, patrimoniul cultural precum și în sectorul educației.

Și iată că la începutul acestei săptămâni, donatorii Uniunii Europene și cei internaționali s-au angajat să contribuie cu 1,15 miliarde EUR la eforturile de reconstrucție în Albania.

Din această sumă, Uniunea Europeană (adică statele membre, Comisia și Banca Europeană de Investiții) va aloca 400 de milioane EUR.

Comisia Europeană va aloca 115 milioane EUR direct din bugetul UE. Această sumă include un prim grant în valoare de 15 milioane EUR pentru reconstrucția și reabilitarea principalelor clădiri publice, cum ar fi școlile. Aceasta va permite începerea rapidă a operațiunilor de sprijin pe teren.

În continuare, Comisia propune Consiliului și Parlamentului alocarea, în acest an, a altor 100 de milioane EUR de la bugetul UE, sub formă de granturi.

Aceasta ne reamintește că Uniunea Europeană este, de fapt, cel mai mare donator al lumii. Uniunea acordă asistență țărilor și comunităților din Europa și din restul lumii atunci când acestea se confruntă cu dezastre majore sau cu urgențe umanitare.

Milioane de oameni din întreaga lume beneficiază în fiecare an de acest ajutor, care reprezintă 1 % din bugetul anual total al UE. Ceea ce înseamnă că fiecare cetățean al Uniunii contribuie anual cu câte 4 EUR pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie.

Toată lumea este de accord cu faptul că Uniunea Europeană mai are mult până la a dobândi o politică externă coerentă. Iată însă că în domeniul ajutorului umanitar, lucrurile funcționează.

Aceasta conferă Uniunii Europene un puternic profil pentru ceea ce în politica internațională se numește ”soft power”.

Citește articolul pe rfi.ro