Sistemul bancar din România pare să fi trecut cu bine de primul an de pandemie, cu profit în scădere, dar onorabil

Via: Newmoney.ro

Sistemul bancar local pare să fi trecut cu bine de primul an al pandemiei, raportând un profit în scădere, dar ono­rabil. 2021 ar putea fi însă mai complicat de gestionat, în special dacă economia nu își revine din declinul de anul trecut.

Cele 34 de bănci prezente în România au încheiat 2020 cu un profit net de 5,4 mi­liarde de lei – 1,1 miliarde de euro –, în scă­dere cu 19,5% față de anul precedent (6,4 miliarde de lei), potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR). 20 dintre acestea au raportat profit, în vreme ce pierderile cumulate de celelalte ins­ti­tuții de credit au însumat aproximativ 269 de milioane de lei.

Similar cu anii precedenți, băncile din topul clasamentului activelor și-au adjudecat cele mai mari profituri. Astfel, Banca Transilvania, Banca Comercială Română (BCR) și BRD au realizat, cumulat, un profit net de circa trei miliarde de lei, aproape 60% din profitul întregului sis­tem.

Profitabilitatea a fost afectată anul trecut de efectele pandemiei de COVID-19, care a impus constituirea unor provizi­oane suplimentare, care să acopere even­tuale dificultăți viitoare ale clienților în rambursarea creditelor. Iar acestea se prefigurează deja.

  „Am încheiat un an atipic, fără precedent, și suntem mulțumiți de faptul că rezultatele noastre au depășit previziunile conservatoare din bugetul inițial“, a decla­rat Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de Admi­nis­trație al Băncii Transilvania. „Pen­tru acest an suntem optimiști în pri­vința BT, atenți la trenduri, dar și la opor­tu­nități care ar putea face sens“, a adăugat el.

  Rezultatul operațional s-a îmbunătățit cu 5,1%, veniturile nete din dobânzi au consemnat o creștere de 5,1%, în vreme ce câștigurile din comisioane au scăzut cu 9%. „Adaptarea și reziliența au fost cuvintele dominante, la nivel de business, dar și la nivel personal, pentru toți colegii mei“, spune Sergiu Manea.

  Pe segmentul de creditare retail, BCR a acordat împrumuturi bancare noi în mo­nedă locală pentru persoane fizice și microîntreprinderi în valoare de opt miliarde de lei. Comparativ cu 2019, BCR și-a majorat cota de piață la creditele de consum nou-acordate în mo­neda locală până la 17,4% (+1,6 puncte procentuale), precum și la creditele ipote­care nou-acordate în moneda locală, până la circa 20% (+3 pp). Vânzările de credite ipotecare în lei au cres­cut cu 28% an pe an, BCR reușind să-și promoveze produsul de portofoliu „Casa mea“, care a reprezentat 71% din totalul cre­ditelor ipotecare vân­dute.

  Digitalizarea a jucat, de asemenea, un rol important în rezultatele băncii – peste 30% din creditele de nevoi personale din 2020 au fost acordate 100% digital. În activitatea de creditare corporate, BCR a aprobat credite noi în valoare de 9,3 miliarde de lei, în creștere cu 24,5%. Motorul principal a fost avansul stocului de finanțări acor­date sectorului IMM (inclusiv prin sub­sidiara BCR Leasing), care a crescut cu 14,8% an pe an, atingând valoarea de 7 mi­liarde de lei (1,4 miliarde de euro), inclusiv datorită programului IMM Invest.

  Creditarea de retail a consemnat o creș­tere de doar 0,8% anul trecut, în vreme ce creditarea corporate a înregistrat un plus de 1,9%, susținută în principal de împrumuturile acordate IMM-urilor (ajutate de IMM Invest), în timp ce creditele acordate marilor companii au consemnat o scădere de 2,3%.

  Cât despre perspectivele din acest an, la fel ca în cazul economiei, restricțiile și incertitudinea își spun cuvântul. Creditarea privată a crescut în luna ianuarie cu 5,1% față de aceeași lună din 2020, cel mai dinamic segment fiind cel de retail. Față de decembrie, avansul a fost de doar 0,4%. Mai mult, ritmul de creștere al creditării a fost de peste trei ori mai redus decât cel al constituirii de depozite, semn că populația și companiile sunt în continuare reticente în a-și asuma riscuri.

  Ce, cât, cum

  Bancherii văd în 2021 un an plin de provocări, dar nu exclud materializarea unor oportunități interesante.