Sociologii despre creșterea euroscepticismului: Când ai în mână un ciocan, tot ce vezi sunt cuie

Via: rfi.ro

Aproximativ două treimi din populație consideră că România trebuie să își apere interesele naționale atunci când sunt în dezacord cu regulile Uniunii Europene, chiar dacă riscă să își piardă poziția de stat membru al UE.
Totuși, aproape 60% dintre români sunt de părere că, în viitor, țara s-ar dezvolta mai bine economic dacă ar rămâne în interiorul Uniunii Europene.
Comparativ cu luna iunie, în septembrie se înregistrează o scădere abruptă a celor care sunt de părere că aderarea la UE a adus mai degrabă avantaje, 56.2% vs 47.2%. Are loc și o creștere în oglindă a românilor care spun că aderarea la UE a venit mai degrabă cu dezavantaje: 35.1% în iunie vs 46.1% în septembrie.
Sunt câteva dintre concluziile sondajului de opinie intitulat ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” efectuat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda Strategic Thinking Group.

Sociologul Barbu Mateescu este de părere că percepția populației asupra unui anumit subiect poate fi influențată de emoțiile negative cauzate de perioada dificilă prin care trece România:

Citește articolul pe rfi.ro