Soluția prin care Colegiul Medicilor speră să convingă tinerii medici să profeseze în localitățile mici

Via: rfi.ro

Daniel Coriu: Una din problemele majore se rezumă la resursa umană. Știm cu toții că județul Tulcea este un județ în care numărul de medici este mic, numai 273 de medici. Este județul cu cei mai puțini medici din țară.

Reporter: Iar situația este asemănătoare în multe alte localități…

DC: Avem 10 județe unde numărul de medici este sub 500. Dar Tulcea are anumite particularități, geografie, deltă, litoral. Aici lucrurile sunt foarte complicate. Lipsa resursei umane este o realitate.

Rep: Ce soluție ar putea fi aplicată, domnule doctor, pentru rezolvarea problemei?

DC: Ca soluție am găsit în primul rând, să schimbăm legislația concursurilor pe post în aceste zone defavorizate. La ora actuală, angajarea în Spitalul județean din Tulcea are aceleași reguli ca într-un spital din București. În comisie trebuie să fie două cadre universitare, lucru foarte complicat din punctul nostru de vedere. Noi am să desființăm aceste concursuri în zonele defavorizate. Să fie o angajare numai pe bază de interviu.

Rep: Credeți că de asta avem aceste probleme de personal în sistemul medical? Ar rezolva soluția dumneavoastră problema?

DC: Cu certitudine este o piedică. Eu am lucrat în Statele Unite câțiva ani. Acolo angajarea se face prin interviuri, nicidecum prin astfel de concursuri. Pot să înțeleg să faci concurs în București, în centrele universitare, unde există o foarte mare competiție, cu comisii sofisticate. Dar într-o zonă defavorizată, unde nimeni nu se prezintă la un astfel de concurs, în momentul în care ai un candidat, un interviu ar fi suficient pentru angajare.

Rep: Mai ales că este absolvent al școlii de medicină.

DC: Da, bineînțeles.

Rep: Ați discutat cu reprezentanți din minister, cu ministrul Sănătății? Aveți răspuns?

DC: Este o idee nouă. Deocamdată suntem încă la stadiul de propunere. Încă nu avem. Zilele următoare urmează să listăm aceste propuneri. Avem mai multe propuneri, nu numai aceasta. Încercăm să ajutăm la îmbunătățirea resursei umane.

Rep: Asta voiam să vă întreb, domnule doctor. Ați mai identificat și alte soluții pentru rezolvarea problemei reprezentată de deficitul de medici din foarte multe localități din țară? Sunt spitale importante care nici măcar nu mai au secții foarte importante sau nu mai au nici măcar un medic acolo. Alte soluții aveți?

DC: Voi vorbi focalizat despre Tulcea.

Rep: Ne putem referi și la situația de la nivelul țării pentru că seamănă în multe localități.

DC: Vreau să limitez, în primul rând pentru că sunt aici și în al doilea rând pentru că este o zonă minunată. Iar oamenii nu știu. Vorbim despre orașul Tulcea. Oamenii nu cunosc acest oraș. Îl știu de mai mult timp. Am avut șansa să îl cunosc îndeaproape. Este un oraș minunat care oferă condițiile unui trai decent.

Rep: Așa cum sunt convins că ar putea afla și alți tineri medici dacă ar fi convinși să se ducă în localitățile mai mici. La asta aș vrea să ne referim, dacă mai sunt și alte soluții…

DC: Pentru asta ne dorim o activitate de PR. Am sfătuit colegii din administrația locală să facă un fel de pliante.

Citește articolul pe rfi.ro