Sorin Paveliu (expert în politici de sănătate publică): Testarea COVID se face minimal spre deloc și complet neserios

Via: rfi.ro

Sorin Paveliu: Cred că autoritățile din România ar trebui să ia foarte în serios campania de vaccinare. Nu au făcut-o. Este vorba de nevoia de a avea în același timp, pe întreg teritoriul țării cel puțin 70% – 80% din populație vaccinată. Dacă avem un procent de 50% – 60% de oameni vaccinați în diferite etape nu înseamnă că vom atinge un număr suficient de mare pentru a opri transmiterea virusului. Ori acest lucru nu se va întâmpla în România doar prin simpla bunăvoință a celor care până acum nu au vrut să se vaccineze și care brusc vor dori acest lucru. Este absolut necesară o voință politică fermă prin care această vaccinare să devină eficace, în sensul să poată fi făcută la întreaga populație. Dacă noi vaccinăm și 50.000 de oameni în fiecare zi nu vom atinge niciodată cifra necesară pentru a putea opri pandemia. Asta este trista realitate.

Reporter: Ați spus că este nevoie de voință politică. Nu se mai poate face nimic prin campania de comunicare? A fost epuizat acel rezervor de oameni care puteau fi convinși să se vaccineze?

Sorin Paveliu: Realitatea a demonstrat că doar măsurile ferme și chiar constrângere vor putea duce la această vaccinare. Nu se mai pune problema dacă e vorba despre un vaccin care ar prezenta oarece pericole pentru fiecare individ. Lucrurile au trecut prin proba timpului și a numărului imens de oameni care s-au vaccinat. Nu avem o problemă din acest punct de vedere. Pe de altă parte, este clar că pandemia merge în valuri. Dar valurile astea sunt atât de rapide, vin unul după altul, astfel încât suntem într-o permanentă perioadă de pandemie. Acest lucru este inacceptabil. Nu se văd anumite lucruri. Ne tot gândim la economie, dar ar trebui să ne gândim în primul rând la sănătatea publică în sens de sănătate a întregii populații. Unul dintre cele mai grave fenomene, trecut cu vederea, este depresia. Această stare de permanentă anxietate, de restricții, de conflict între categorii sociale, vaccinați – nevaccinați, a condus la o stare de depresie, care își va face simțite efectele. Și din păcate, este greu de vindecat, de dat înapoi. Dar această problemă ar trebui să fie pe agenda autorităților. Iar realitatea arată că autoritățile la noi sunt absolut impotente. Să nu uităm că legea privind certificatul verde nu a reușit în luni de zile să treacă de Parlament. Ar fi trebuit ca în stare de urgență în două săptămâni să avem o asemenea lege. Numai vorbim de un Minister al Sănătății care până acum a fost ca și inexistent, exact în perioada cea mai grea.

Rep: Un studiu realizat în octombrie 2021 arată că 6 din 10 români nu vor să se vaccineze. Avem din ce în ce mai puține cazuri de infectare și decese. Înțelegem din cifre că pandemia este pe cale să se încheie în România. Atunci, ce rost are mai are vaccinarea, nu? Așa gândesc oamenii acum.

Sorin Paveliu: Scăderea numărului de cazuri are mai multe cauze. Dar, în orice caz, nu înseamnă sfârșitul pandemiei.

Citește articolul pe rfi.ro