Sper că din această suferință se va naște o lume mai bună–interviu cu Rebekah Gee

Via: rfi.ro

În Louisiana, primul pozitiv a fost diagnosticat la 9 martie, 13 zile după tradiționalul Carrnaval, care n-a fost anulat deși în țară primul caz se înregistrase la 20 ianuarie. Sunt acum peste 13.000 de cazuri, cu un ritm de creștere alarmant. În intervalul 3-4 aprilie s-a atins apogeul, cu peste 2.200 de noi cazuri. În sumbrul clasament național al pandemiei, Louisiana ocupă unul dintre primele locuri, cu zona metropolitană New Orleans cea mai afectată. Pe măsură ce testarea, demarată mult prea lent, ia amploare atît în laboratoarele de stat cît și în cele publice, se așteaptă că numărul cazurilor și deceselor să crească dramatic.

Se fac pregătiri pentru această eventualitate. La 6 aprilie, s-a încheiat convertirea în spital a Sălii Polivalente Ernest Morial, scenă care amintește localnicilor și țării de zilele întunecate ale uraganului Katrina din 2005. Alte 1.000 de paturi suplimentare, pentru convalescenți de Covid-19, intră în circuit la hotelul Sheraton, al patrulea ca mărime din oraș. Cum reamintea primarul LaToya Cantrell, trebuie extinse și spațiile în morgi. Și bineînțeles, bătălia pentru ventilatoare și echipament de protecție pentru personalul medical din prima linie continuă cu obișnuita intensitate.

Rebekah Gee: Avem acum, în New Orleans, per capita, cea mai ridicată rată a mortalității din America, în condițiile în care riscul unei evoluții fatale a bolii este mai mare decît în alte locuri din cauza incidenței peste medie a bolilor cronice. Guvernatorul Louisianei a declarat că riscăm să rămînem fără echipament de protecție a personalului medical, și fără ventilatoare– ceea ce însemna că pacienții cu insuficientă respiratorie vor muri. Obținerea de ventilatoare pentru cei care au nevoie, acesta este pricipalul nostru motiv de preocupare.

Rep.: Se relatează că ventilatoarele vin, din stocul strategic și din sfera comercială, dar într-un ritm ce lasă de dorit. Sistemul pare complicat. Ni-l puteți explică? Este echitabil?

Rebekah Gee: Agenția Federală pentru Situații de Urgență dirijează reacția anti-pandemie, ajută la repartizarea resurselor. Sectorul privat este de asemenea implicat în efortul de aprovizionare. Cît de echitabil este acest sistem, nu știu. Lumea cere, materialele vin, dar se pare că organizarea nu este eficientă, alocarea nu este corectă, pentru că nu se bazează pe priorități. Statele greu lovite, New York și Louisiana de pildă, ar trebui să aibă întietate, Dakota de Nord sau Ohio pot să mai aștepte două săptămâni. Cu alte cuvinte, să transferăm resursele unde și cînd sunt necesare, cu organizare mai bună. rebuie ținut cont însă și de circumstanțe. Am fost loviți de uraganul Katrina. A fost greu, dar am putut solicita ajutorul guvernului federal și altor state. Ajutorul a venit, generos. Astăzi avem împrejurarea neobișnuită ca fiecare stat din America, fiecare națiune a lumii este impactată sau amenințată de acest virus. Fiecare stat trebuie deci să se descurce pe cont propriu. Aici în Louisiana îngrijorarea este provocată de gravitatea situației epidemiologice. Planuri sunt. GM de pildă și-a anunțat intenția de a produce aparate de respirație asistată. Întrebarea este dacă nu va fi prea tîrziu, dacă toate aceste planuri ne vor ajută cînd atingem piscul pandemiei.

Citește articolul pe rfi.ro