Statele Unite ar putea avea un nou stat

Via: Newmoney.ro

Camera Reprezentanţilor din SUA a votat joi, cu o majoritate strânsă, în favoarea transformării Districtului Columbia în al 51-lea stat american, trimiţând proiectul în Senat, unde va întâmpina o opoziţie puternică din partea republicanilor, transmite Reuters.

Iniţiativa a fost adoptată de democraţi cu 216 voturi pentru la 208 împotrivă, fără sprijinul republicanilor.

Populaţia din Washington D.C. este preponderent democrată. Ca stat, este probabil să fie aleşi doi senatori democraţi, fiind posibil să fie modificat echilibrul puterii în Senat, unde în prezent sunt 50 de democraţi şi 50 de republicani.

Democraţii, care pledează de zeci de ani pentru transformarea în stat a Districtului Columbia, speră să profite de alegerea preşedintelui Joe Biden, în noiembrie, precum şi de controlul deţinut în Senat şi Cameră, pentru a crea un nou stat pentru prima dată din 1959, anul în care Alaska şi Hawaii s-au alăturat uniunii.

  Camera a adoptat acest proiect pentru prima dată în iunie anul trecut, cu un vot de 232-180.

  Republicanii, care controlau Senatul atunci, au refuzat să acţioneze în legătură cu acest proiect.

  Statalitatea ar oferi, de asemenea, Washingtonului cel puţin un membru în Camera Reprezentanţilor.

  Populaţia sa de aproximativ 700.000 de persoane este mai mare decât cea a statelor Wyoming şi Vermont. Aproximativ jumătate din locuitorii din Washington sunt afro-americani.

  În prezent, Washington D.C. are un singur membru al Congresului – un „delegat” în Camera Reprezentanţilor căruia nu i se permite să voteze legi.

  Dacă oraşul ar deveni un stat, şi-ar menţine cele trei voturi electorale, care sunt utilizate în procesul alegerilor prezidenţiale. Voturile electorale ale statelor se bazează pe populaţie.