STUDIU. O nouă variantă mai contagioasă a coronavirusului îngrijorează medicii

Via: Newmoney.ro

O nouă variantă posibil mai contagioasă a coronavirusului SARS-CoV-2 apărută la jumătatea anului trecut şi devenită dominantă în California explică creşterea semnificativă a numărului cazurilor de COVID-19 şi al deceselor asociate acestei boli.

Potrivit unui studiu efectuat de cercetători de la Universitatea California din San Francisco (University of California San Francisco – UCSF) , grupul de mutaţii care caracterizează această variantă, denumită B.1.427/B.1.429, justifică includerea ei în rândul ”variantelor preocupante”, la fel ca variantele detectate în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.

Locuitorii Californiei, ca de altfel cei de pe tot cuprinsul SUA, sunt îngrijoraţi în special de răspândirea variantei britanice, dar varianta californiană ar putea deveni până la sfârşitul lunii martie responsabilă pentru circa 90% dintre noile cazuri de COVID-19 în acest stat american – faţă de circa 50% în prezent, conform eşantioanelor supuse analizelor genetice -, estimează cercetătorul care a condus echipa ce a efectuat studiul, Charles Chiu.

Noua tulpină B.1.427/B.1.429, mult mai contagioasă

Mai mult, acesta avertizează că circulaţia concomitentă a acestor două variante creează riscul unui ”scenariu de coşmar”, acela în care , fac schimb de mutaţii şi creează astfel o tulpină încă şi mai periculoasă a coronavirusului SARS-CoV-2.

    Genomul variantei B.1.427/B.1.429 cuprinde trei mutaţii care privesc proteina Spike (S), folosită de virus pentru a pătrunde în celulele umane. Una dintre aceste mutaţii, denumită L452R, afectează aşa-numitul ”domeniu de legare a receptorului”, ajutând virusul să se lege mai ferm pentru a ataca celulele. Această adaptare nu a fost observată la variante ale coronavirusului care au provocat îngrijorare în alte locuri.

    În cercetarea de laborator, varianta californiană s-a dovedit de asemenea mai rezistentă faţă de anticorpii generaţi de vaccinurile anti-COVID-19 sau de o infecţie anterioară. În comparaţie cu variantele existente, în cazul acesteia diminuarea protecţiei este ”moderată, dar semnificativă”, potrivit autorilor studiului.

    Astfel, în timp ce varianta de coronavirus devenită dominantă în Africa de Sud reduce efectul anticorpilor cu un multiplu de 6,2 varianta din California reduce acest efect cu un multiplu de 2. ”, avertizează Charles Chiu.