SUA a pierdut, în 10 ani de război în Vietman, 58.000 de militari; Covid-19 a ucis peste 55.000 de americani în câteva săptămâni

Via: rfi.ro

Radu Tudor, coresponentul RFI în SUA, relatează:

În America, pandemia și președinția nu-s pe același tărâm.

Coronavirus-ul devastează, Trump fantazează.

Ultima sa fantezie, absurd-întunecată, a fost că detergenți și dezinfectanți industriali ar putea, prin injectare sau ingerare, să ne lecuiască de noul coronavirus.

“Ar fi nostim, comic, dacă mortalitatea n-ar fi la nivele scandaloase și inacceptabile. Oamenii caută speranța, Trump lipsește la apel. Subminează efortul de salvgardare a sănătății și siguranței americanilor”, constata senatorul de New Jersey Cory Booker. Statul pe care-l reprezintă număra până ieri peste 109.000 de pozitivi și aproape 6.000 de morți, fiind pe locul doi în sumbrul clasament național al ravagiilor epidemiei.

America a pierdut, în zece ani de război în Vietman, 58.000 de militari; Covid-19 a ucis peste 55.000 de americani în câteva săptămâni.

“Asta reprezintă aproape jumătate din numărul soldaților morți în Primul Război Mondial și aproximativ o optime din totalul pierderilor americane în Al Doilea Război Mondial. Epidemia este deja un eveniment major al istoriei americane, și este extrem de important ca președintele să arate că înțelege nu doar răspunderea proprie ci și magnitudinea tragediei. Ar fi un semnal că lucrează pentru binele general”, observa istoricul Michael Beschloss.

Semnalul întârzie. Când nu împodobește statisticile sau colorează în roz efortul guvernamental, ocupantul Casei Albe e ocupat cu promovarea unor terapii neverificate sau de-a dreptul dăunătoare. A fost cazul hidroxiclorochinei, un medicament anti-malarie comercializat sub numele de Plaquenil și care a mai fost încercat, fără succes, în 2005, împotriva unui alt coronavirus. Zvonurile despre Plaquenil, probabil mânate de interes bursier în firma producătoare Sanofi, au fost stârnite la 9 martie de Paul Sperry, autor conservator, preluate de James Stodaro, investitor în cripto-monedă și de Elon Musk, excentricul proprietar al firmei electro-auto Tesla, prin care au pătruns în acceleratorul mediatic ultra-conservator al siteului Breitbart și televiziunii Fox (Trump-TV). Fox elogia Plaquenil-ul pe 16 martie, cu vocea moderatoarei Laura Ingraham, vestală a cultului Trump. Trei zile mai târziu, președintele se plasa, public, la capătul executiv al filierei.

“Campania de presiuni a fost evidentă. Ideea era accesibilitatea medicamentului la cerere, prin farmacii. La 24 martie experții medicali ai guvernului ajungeau la concluzia că această terapie este potențial periculoasă și insuficient studiată. Ei recomandau utilizarea experimentală exclusiv în spitale din cauza riscurilor asociate, în special de tulburări cardiace”, sublinia Katherine Eban, care a scris în revista Vanity Fair despre această situație revelatoare.

În pofida consensului intern privind efectele secundare nocive ale Plaquenil-ului, președintele Trump a continuat să-l promoveze în conferințe de presă.

Rick Bright, specialist reputat, coordonatorul efortului guvernamental de găsire a unui vaccin în calitate de director al Centrului de Cercetări Biomedicale din cadrul Ministerului Sănătății, a fost “transferat” săptămâna trecută pentru vina de a fi refuzat să aloce fonduri pentru Plaquenil și “alte remedii periculoase promovate de cei cu relații politice”, ca să preluăm formularea celui în cauza. Bright, care-și revendică acum statutul de avertizor de integritate, a denunțat coruperea unei componente vitale a mecanismului anti-pandemie.

Suspiciunea, teama de corupere și politizare este departe de a fi limitată la sfera critică a terapiilor și vaccinului.

Citește articolul pe rfi.ro