SUA: Două capete de acuzare împotriva președintelui Trump, anunțate astăzi (presă)

Via: rfi.ro

Trebuia să limpezească lucrurile, această interminabilă zi a procedurii de destituire, dar n-a limpezit nimic, sau prea puțîn.

“Dovezile de abuz prezidențial de putere sunt copleșitoare: l-a presat pe noul președinte ucrainian să-i ancheteze un rival politic, și a mărit presiunea condiționând o întâlnire la vârf la Casă Albă, mult dorită de liderul de la Kiev, și ajutorul militar aprobat deja către Ucraina. Este limpede că Trump a încercat, invitând amestec străin, să corupă alegerile din 2020 scoțând din joc un adversar pentru a-și mări șansele de realegere. Instrumentul principal al acestei campanii de presiune a fost avocatul personal al președintelui, Rudy Giuliani, care a acționat și înainte de 25 iulie 2019, și după. Îndată după ce s-au întors, în mai, de la ceremonia de învestitură a președintelui ucrainian, consilieri apropiați i-au spus lui Trump că au rămas impresionați de Volodimir Zelensky – ales pe o platformă reformatoare, anti-corupție – și că programarea unei vizite a acestuia la Washington ar fi un gest important, în interesul Statelor Unite. Răspunsul lui Trump? Vorbiți cu Rudy”, a punctat consilierul juridic al majoritățîi Democrate în Camera Reprezentanților, Barry Berke, care l-a plasat pe Trump în “centrul acestei campanii de presiune”.

25 iulie este dată când a avut loc convorbirea telefonică în care Trump i-a cerut “un favor” lui Zelensky: să anunțe declanșarea a două anchete, una privindu-l pe fostul vice-președinte Joe Biden și pe fiul acestuia, Hunter, angajat al firmei energetice ucrainiene Burisma, cealaltă referitoare la o teorie conspiraționistă imaginată la Kremlin și conform căreia Ucraina, nu Rusia, ar fi intervenit în 2016 pentru influențarea și fraudarea prezidențialelor. Biden era acuzat că l-ar fi strâns cu ușa pe președintele Porosenko, în 2016, pentru a-l destitui pe procurorul general Viktor Sokin, angajat într-o anchetă privind Burisma.

Audierile de ieri au dezvăluit că Rudy Giuliani știa – și a recunoscut că știa – de pe 19 iulie că aceste alegații erau nefondate. Când a cerut “favorul”, atât Trump cât și Joe Biden erau oficial candidați la președinție, iar ajutorul militar era blocat, la ordinul lui Trump, deși Pentagonul certificase încă din mai că Ucraina îndeplinește standardele anti-corupție cerute de legea americană.

“Nimic din toate acestea n-are sens. Merge într-un scenariu de film, dar nu-i ce arată probele. Rezumatul convorbirii de pe 25 iulie nu reflectă nici o conditionalitate sau presiune. În al doilea rând, de când președintele a desecretizat și publicat dactilograma, acum 76 de zile, președintele Zelensky a declarat public, în repetate rânduri, că n-a simțit nici o presiune. În al treilea rând, în momentul convorbirii oficialitățile de la Kiev nu știau de sistarea ajutorului, deci nu putea fi vorba de extorsiune. Democrații pot să nu fie de acord cu politica președintelui, sau cu stilul său de a guverna, dar asta nu-i suficient pentru a justifică încercarea irevocabilă de a-l înlătura de la putere”, a avertizat consilierul juridic al minoritățîi Republicane, Stephen Castor.

Mărturii concordante ale diplomaților direct implicați și altor oficialități dinlăuntrul Executivului tind să contrazică scenariul minoritar conform căruia Trump ar fi acționat din “îngrijorare” privind corupția din Ucraina în general.

Citește articolul pe rfi.ro