SUA investesc un miliard de dolari într-un proiect la care participă și România

Via: rfi.ro

Secretarul de Stat Mike Pompeo anunță finanțare americană de un miliard de dolari pentru Inițiativa celor Trei Mări. E vorba de un forum politic pentru dialog regional, la care participă între altele Austria, Bulgaria, Polonia, Ungaria, țările baltice și România.

Poziția lui Mike Pompeo reprezintă o schimbare de atitudine față de afirmații anterioare ale președintelui Donald Trump, care și-a criticat aliații pentru că nu alocă suficiente fonduri apărării, provocând reacții de iritare în Europa.

De partea sa, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a exprimat sâmbătă regret, la Conferinţa pentru Securitate de la München, că poziţia Occidentului “a slăbit”, în contextul unei “reacţii relative” din partea Statelor Unite şi a reconfigurării relaţiilor Washingtonului cu Europa.

“Sunem din ce în ce mai afectaţi de alte proiecte şi de alte valori. Asistăm la o reacţie relativă din partea Statelor Unite şi la o reconsiderare a relaţiei cu Europa”, a afirmat Emmanuel Macron, citat de Le Figaro, potrivit Mediafax.

Un eventual eşec al tandemului Franţa-Germania ar fi o “eroare istorică”, a atras atenţia președintele francez, potrivit publicaţiei Bild.

Citește articolul pe rfi.ro