SUA vrea să știe fără urmă de îndoială de unde a venit COVID-19

Via: rfi.ro

Președintele american Joe Biden a cerut ieri comunității serviciilor de informații să-și „dubleze” eforturile pentru a putea stabili o concluzie definitivă privind originea coronaviruslui. Variantele de lucru sunt: virus dezvoltat pe cale naturală sau virus creat în laborator. Biden asteaptă să primească un raport în trei luni.

Asta după un articol, publicat de Wall Street Journal, potrivit căruia virusul ar fi ieşit dintr-un laborator al Institutului de Virusologie din Wuhan. Acolo, cercetătorii ar fi încercat să vadă cum reacţionează virusul cu ADN-ul uman. Experţii spun că aceste studii sunt foarte periculoase chiar dacă ele sunt făcute pentru a combate viitoare pandemii şi pentru a creea vaccinuri.

China a negat în mod repetat această ipoteză.

De altfel, la sfârșitul lunii martie, când echipa Organizației Mondiale a Sănătății care a investigat originile coronavirusului și-a publicat raportul final asupra descoperirilor, experții au catalogat ipoteza unui accident de laborator ca fiind „extrem de improbabilă” , considerând că explicația cea mai plauzibilă este o transmitere naturală de la lilieci la om. Pe de altă parte, aceiași experți OMS au criticat autoritățile chineze pentru că nu le-au pus la dispoziție toate datele privind pandemia, mai ales cele de la început.

„Dacă se dovedeşte faptul că boala COVID-19 îşi are originea dintr-un accident de laborator din China, ar putea ca preşedintele să pedepsească China? Nu o să ajungem acolo chiar acum. Trebuie să trecem de review-ul de 90 de zile şi abia după ce o să avem review-ul de 90 de zile o să putem reanaliza”, a declarat Karine Jean-Pierre, ofiţer de presă Casa Albă.

Beijingul spune că „politizarea originilor Covid-19 nu va face decât să pericliteze investigațiile și să submineze efortul global de a opri pandemia”.

Ambasada chineză de la Washington arată, într-un comunicat de presă, că „unele forțe politice au o fixație pe manipularea politică și pe aruncatul de vinovății”.

167.492.769 s-au îmbolnăvit de COVID-19.

3.482.907 au murit, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

SUA a înregistrat cele mai multe decese – peste jumătate de milion.

Citește articolul pe rfi.ro