Sub tunurile exportatorilor, ministrul economiei le arată acestora scheleții din dulap

Via: rfi.ro

Asociația Națională a Exportatorilor și Importatorilor din România vorbește într-o scrisoare deschisă despre situația finanțărilor pentru târguri, caraterizând-o drept un sabotaj care duce la scăderea exporturilor, șomaj, amplificarea deficitului comercial și al balanței de plăți, pierderi irecuperabile ale cheltuielilor de pregătire a participării firmelor la târguri, compromiterea imaginii țării pe plan extern față de organizatorii manifestărilor internaționale și față de partenerii care așteaptă zadarnic românii să le vadă noile creații și produse de export. „Este gravă lipsa de experiență managerială a ministrului, fără competență bazată pe o prodigioasă activitate în producție, dar nu există nicio motivație la refuzul de consultare cu mediul de afaceri. S-a încercat în toată luna ianuarie (prin secretarii de stat din minister, prin patronatele afectate) să primim explicațiile d-lui ministru la măsurile aberante, dar nu a fost posibil. Iar luni 01 februarie, când a fost invitat în plenul CE din incinta ministerului, ne-a comunicat acceptul găzduirii reuniunii, dar a refuzat participarea!”, spune ANEIR.

În replică, ministrul acuză faptul că Ministerul Economiei a pierdut inutil sume imense cu târgurile internaționale. „ Am cerut o situație cu toate contractele pe care le-a încheiat ministerul anul trecut cu valoarea de peste 5.000 euro. Contracte pe care le vom face publice pe site-ul ministerului în curând. Care credeți că sunt cele mai bănoase contracte ale ministerului economiei? Un minister mare după toate standardele. Ei bine, este un contract cu Xtra Expo SRL, de peste 2,8 milioane de lei pentru participarea la un târg în Köln. Nu investiții, nu gândire pe termen lung, ci participarea la târg pe banii statului. La un cost de 2,8 milioane de lei, ne-am gândi că au participat multe firme românești la acel târg. Câte credeți că au participat? 23 firme. Da, ați citit bine: 23 firme pentru un târg de 7 zile. Adică peste 122.000 lei per firmă”, scrie ministrul. Năsui spune că organizatorul ia un comision consistent, calculat pe valoarea contractului.

„Al doilea cel mai mare contract al ministerului economiei este tot pentru participarea la un târg: Fashion Week în Paris. Ne-a costat 2.541.730,82 lei și au participat 34 firme. Organizatorul este aceeași firmă ca la primul contract.

Următorul contract? Tot Paris Fashion Week dar, de data asta, a doua ediție, din octombrie 2020 (în plină pandemie). Contractul este de 1.970.652,34 lei și au participat 20 firme. Organizator? Ați ghicit: aceeași firmă.

Nu știu nimic de acea firmă. Văd doar că are multiple contracte cu ministerul, nu am încă cifra finală câte, deocamdată am reperat încă vreo 8. Câți bani face această companie din banii statului? Doar la primul contract comisionul a fost de 348.670 lei. La următoarele a fost de 245.140 lei și 209.440 lei. Toate astea într-un an cu pandemie și buget de austeritate. Curtea de conturi a semnalat în rapoartele sale nereguli referitoare la aceste târguri. De la modul de selecție a companiilor, la rezultatele efective pentru economia României”, mai spune ministrul. În fine, Claudiu Năsui spune că nu va accepta risipirea banului public, oricare ar fi atacurile care vor veni din cauza asta.

Citește articolul pe rfi.ro