Subvenția la electricitate: Sute de mii de consumatori, puși în încurcătură de decizia Guvernului

Via: rfi.ro

Dumitru Chisăliță: Nu este vorba doar de cei care au mai multe locuințe. Este vorba despre cei care au mai multe locuri de consum. Vă dau un exemplu. Un chiriaș nu are neapărat mai multe locuințe, dar poate să aibă mai multe locuri de consum. Dacă are două chirii, una la Iași, una la Brașov, deja se încadrează în această situație și nu are voie decât un singur loc de consum să beneficieze de preț plafonat.

Reporter: Sau persoanele care au mai multe locuințe…

DC: Există și situația în care la aceeași locuință sunt două locuri de consum, de exemplu, un trifazic și un monofazat. Sunt multe situații care nu au fost luate în considerare în mod obiectiv în momentul în care a apărut această prevedere legală. În același timp, cred că această construcție se bazează, așa cum s-au bazat și alte construcții ale legii plafonărilor din trecut, pe ideea că „bogații” să fie cumva sancționați. Bogații cu ghilimelele de rigoare pentru că faptul că ai două chirii nu înseamnă că ești deloc bogat. Ținând seama de cazuistica din România se dovedește foarte greu de aplicat și va aduce foarte mari probleme.

Rep: Credeți că multe persoane fizice vor fi încurcate de această ideea a statului de a face puțină economie prin această măsură?

DC: Nimeni nu știe câte persoane sunt. În al doilea rând, cred că discutăm de un număr de cel puțin câteva sute de mii de clienți care se găsesc într-o situație de genul ăsta.

Rep: Dacă așa este, sunt foarte mulți. Ce ar trebui să facă pentru a beneficia de această subvenție la energia electrică măcar într-un loc de consum?

DC: O să vin cu un element legat de ce ar trebui să facă guvernanții. În două săptămâni nu există mod în care să se rezolve această problemă. Singura opțiune reală ar fi să elimine această situație din lege printr-o ordonanță de urgență. În ceea ce privește consumatorii și clienții de energie electrică, ei trebuie să încerce să vină cu o declarație, respectiv cu o cerere către furnizor, în care să stabilească din multiplele locuri de consum care este locul de consum unde o să beneficieze de plafonare. Trebuie să facem precizarea că legea vorbește foarte clar doar de domiciliu sau de reședința. Cei care, sub o formă sau alta, fie datorită cumulului de puncte de consum, fie din alte motive, nu apucă să depună cerere, nu au timp, nu se înregistrează cererea, vor plăti undeva între maxim 60% și 90% mai mult față de prețul pe care l-au avut anul trecut dacă acest preț a fost unul plafonat.

Rep: Așadar, în acest condiții, nu ne așteptăm la facturi astronomice la electricitate. Sunt fezabile în linii mari măsurile decise de autorități pentru a preveni această situație…

DC: Facturile vor fi mari pentru că vor veni facturi cumulate pe mai multe luni și atunci valoarea va fi mare. În schimb, prețul, după cum spuneam, este undeva între 60% și 90% față de prețul plafonat care există înainte de 1 ianuarie 2022.

Citește articolul pe rfi.ro