Suedia schimbărilor de toamnă

Via: rfi.ro

Pe de o parte se apropie de praticile din restul Europei, pe de alta însă se îndepărtează vertiginos. Suedia, care a jucat adesea cartea unicității și independenței de influențe externe, a ajuns acum la punctul în care, fără a îmbrățișa total soluțiile altora, pare a fi gata să privească un pic mai atent ceea ce se petrece dincolo de granițe. Sigur, prețul energiei necesare pentru iarna care vine stă pe primul loc în preocuparile suedezilor, însă tot în fruntea listei se află și problema imigrației.

Să începem cu energia electrică. După cum scria recent o editorialistă de la cotidianul Aftonbladet, în acest moment, Suedia o produce în cantități suficient de mari ca să o și exporte. De importat, din cauza războiului din Ucraina importă prețuri mari. Este destul de sigur că, la fel ca în multe alte țări europene, se vor introduce și în Suedia restricții de consum. Ele însă vor fi probabil anunțate doar după alegeri.

Gata cu cartelele mobile prepaid neînregistrate

Și în domeniul telecomunicațiilor Suedia s-a aliniat Europei. În țara scandinavă nu se mai pot vinde cartele mobile prepaid neînregistrate. Altfel spus, de acum înainte, autorul oricărui apel telefonic va putea fi identificat cu ușurință. Măsura este probabil menită să scadă criminalitatea, însă ea este și o lovitură dată noilor sosiți în țară care pentru că încă nu au CNP, nu vor mai putea avea numere suedeze. Cartelele achiziționate anonim înainte de intrarea în vigoare a acestei legi, vor continua totuși să funcționeze până în februarie 2023.

A propos de infracționalitate, Suedia este se pare singura țară în în care prostituția nu este ilegală, însă plata pentru servicii sexuale se pedepsește. Ei bine, de luna trecută, pedepsele au crescut. Cei care sunt acum surprinși că dau bani prostituatelor vor primi nu doar o amendă, ci și o certă pedeapsă cu închisoarea. Motivul pentru care persoanele care oferă servicii sexuale nu sunt pedepsite este acela că acestea din urmă sunt văzute ca o posibilă unica metodă de a câștiga banii necesari pentru a trăi.

În urma unui val de infracționalitate care a crescut puternic în ultima vreme, și alte pedepse minime au început să se înăsprească. Pentru viol ele au crescut de la doi la trei ani. În cazul sexului cu minori pedeapsa est e acum de minim 6 luni. În plus, cetățenii străini care comit ilegalități pe teritoriul tarii sunt din august mult mai ușor de deportat după ce își ispășesc pedeapsa. Nici măcar cei care au venit în Suedia înainte de majorat nu mai pot folosi acest argument pentru a rămâne în țară.

Pe de alta parte însă, imigranții care doresc să se încadreze în societatea suedeză vor primi mai mult ajutor. Municipalitățile sunt obligate acum să ofere tuturor celor înscriși la Oficiul forțelor de muncă 4 săptămâni a câte 23 de ore de cursuri de limbă și de orientare în societate.

Țara are nevoie de oameni care muncesc…

… așa că o altă regulă care intră în vigoare în această lună este legată de cei care se afla în concediu medical pe termen lung.

Citește articolul pe rfi.ro