Summit UE: soluția crizei economice Covid19 bazată pe viitorul buget european

Via: rfi.ro

Un lucru este clar: discuția de azi se axează pe cadrul bugetar al UE post 2021.

Este ambiția Comisiei Europene de a transforma acest buget într-unul de relansare economică și el ar include prin urmare soluții pentru toate statele europene.

Până acum însă diferitele idei venite din capitale vizează in principal zona euro.

Aceste idei, nu toate noi, sunt mai departe divergente: obligațiuni emise în comun ( idee italiană susținută de Franța) sau chiar emiterea de obligațiuni perpetue (ideea Spaniei) versus intervenții mai timide ale diferitelor mecanisme și fonduri ale zonei euro (idee nordică).

Pandemia a afectat grav Italia, Spania și Franța, dar criza economică provocată afectează întreaga UE, ne spun surse europene care deplâng viziunea îngustă a liderilor europeni.

De aceea, statele ce nu fac parte din zona euro, ca România, doresc acum o schemă de relansare bazată pe viitorul cadru bugetar european, dar și un angajament că acest buget să fie adoptat rapid.

In mod normal, el ar fi trebuit să primească unda verde a liderilor UE cel mai târziu în luna iunie, însă din februarie discuțiile sunt blocate nu de criza Covid19, ci de divergențele de opinie între țările nordice și restul UE.

Ideea Comisiei Europene este de a folosi bugetul UE – unul robust – drept garanție pentru contractarea de împrumuturi cu dobândă mică, bazată pe economiile europene robuste (cele care au un triplu A ca Germania sau Olanda).

Ideea pare bună, dar prezintă un handicap major: contribuția națională la acest buget ar trebui plafonată la maxim 1% din VNB, spun statele nordice.

Cu toate că Germania ar putea arăta acum unele semne de flexibilitate, sistemul resurselor proprii ale UE (compus din taxele vamale, recuperarea de TVA și alte mici sume recuperate de la unele companii) trebuie drastic ameliorat.

In absența unei idei revoluționare privind aceste resurse proprii, summitul UE de astăzi nu va modifica cifrele bugetului 2021-2027 cunoscute din februarie.

Citește articolul pe rfi.ro