Summit Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia pe tema migrației

Via: rfi.ro

După discuții, premierul Mateusz Morawiecki a declarat că expresia de criză a migrației este prea blândă pentru a descrie situația. Avem de-a face cu o nouă criză politică, în care președintele belarus Alexandr Lukașenko folosește oameni în cooperare cu mafia și cu traficanții pentru a exercita presiune asupra Uniunii Europene. Criza este adâncită și de alte riscuri, ca de exemplu mișcările de trupe în interiorul Rusiei, a spus Morawiecki. În ce privește criza energetică, aceasta este generată tot de faptul că “adversarii noștri au în mâini tot mai multe instrumente”, a adăugat premierul polonez.

Primul ministru ungar a prezentat o viziune mai amplă a migrației, notând că Uniunea Europeană se află sub o presiune a migrației din trei direcții. Din sud, din regiunea subsahariană “vapoarele ONG-urilor transportă fără oprire migranți la țărmurile Europei”, a formulat Viktor Orban. Pe ruta balcanică va veni valul celor care părăsesc Afganistanul. Zilnic pleacă din țară 30-35 de mii de oameni iar presiunea va fi tot mai mare din această direcție. In fine, a treia amenințare este “un nou atac pe care polonezii îl suportă, prietenii noștri polonezi se află sub atac din cauza migrației estice”, a arătat Orban, fără să menționeze Belarusul.

Cât despre responsabili, Bruxelles-ul urmează o politica greșită, “practic finanțează tot ce poate mări presiunea migrației”. Sprijină ONG-urile și lansează programe de integrare, a explicat Orban.

Pe de altă parte, Bruxelles-ul nu dă bani pentru protecția granițelor. Ungaria a oferit UE un acord decent: “ar fi corect ca măcar să împărțim costurile, jumătate să fie suportate de noi, maghiari, iar jumătate de la Bruxelles, având în vedere că ne apărăm nu doar pe noi, ci întreaga Europă”, a spus premierul ungar.

Citește articolul pe rfi.ro