Suprataxarea muncii part-time, dezbătută de CCR pe 14 decembrie

Via: rfi.ro

Judecătorii CCR au termen de judecată pe 14 decembrie pentru două sesizări, Avocatul Poporului și deputați aparținând Grupului Parlamentar al Uniunii Salvați România, deputați neafiliați, referitoare la Legea privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale.

Deputații USR și Forța Dreptei sesizează Curtea Constituțională pe suprataxarea muncii part-time, „una dintre numeroasele modificări nocive” aduse de Coaliția PSD-PNL-UDMR Codului fiscal, prin ordonanță de Guvern, potrivit Mediafax.ro.

„Împreună cu Forța Dreptei, contestăm la Curtea Constituțională legea de aprobare a ordonanței care a readus nedreptatea suprataxării muncii part-time, pentru a opri un Guvern care se luptă cu cei ce muncesc cinstit. Domnul premier Ciucă a semnat o ordonanță care a închis 180.000 de contracte de muncă. (…) Doar pentru că premierul PNL și Ministerul de finanțe PSD îi cred hoți pe toți și, în loc să îi verifice pe cei care au muncă la gri, îi pedepsesc pe toți, angajatorii s-au trezit forțați să plătească taxe mai mari. Unii au făcut-o, în alte cazuri, însă, zeci de mii de oameni au rămas fără loc de muncă.”, declară Oana Țoiu, deputat USR și membru în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților.

Potrivit semnatarilor, suprataxarea muncii part-time încalcă mai multe articole din Constituție referitoare la dreptul la muncă și la așezarea justă a sarcinilor fiscale.

„Pe de o parte, impozitarea persoanelor care muncesc una, două, patru sau șase ore pe zi la fel ca cele care muncesc opt ore pe zi contravine regulii ca valoarea contribuției să difere de la persoană la persoană în funcție de cuantumul veniturilor realizate, consemnată și în decizii anterioare (din 2006 și 2009) ale Curții Constituționale. Pe de altă parte, suprataxarea muncii part-time a fost adoptată la jumătatea lunii iulie și s-a aplicat din august, adică după două săptămâni.

Au fost, astfel, încălcate principiul securității juridice consacrat de Constituție și prevederile Codului fiscal care spun că „în cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an. Totodată, suprataxarea salariilor pe normă parțială a fost făcută fără o justificare bazată pe o analiză de impact, fără date economice sau statistice”, se mai menționează în comunicatului de presă.

Citește articolul pe rfi.ro